Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban, ráadásul februártól kötelező lehet az oltás az országban – jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben.

Új korlátozások, kötelező oltás

Számos új, az oltatlanokat érintő korlátozást jelentett be Angela Merkel. A távozó német kancellár Olaf Scholz pénzügyminiszterrel, következő német kancellárral közös sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy februártól kötelező oltást vezetnének be, ezt azonban még el kell fogadnia a Bundestagnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak élelmiszerboltba és drogériába mehetnek oltatlanok

Kizárólag az alapellátást biztosító boltokban léphetnek be az oltatlanok. Ez azt jelenti a 2G szabály (oltott és felgyógyultak) lesz érvényben a kulturális és szabadidős létesítményeknek. Ugyanez érvényese a vásárlásra is: ez alól mentesülnek a szupermarketek és a drogériák.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Teszt is kell a karácsonyi vásárhoz

A karácsonyi vásárok és karneválok esetében is a 2G-szabályt kell alkalmazni, vagy a 2G pluszt, ami azt jelenti, hogy ezen túl egy negatív eredményű koronavírusteszt is szükséges.

Sokan vannak kórházban

A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége.

Legerősebb hullám

Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a “nemzeti szolidaritás” eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát – emelte ki Angela Merkel.

Általános oltási kötelezettség

Ismertette, hogy előmozdítják az általános oltási kötelezettség ügyét is. Felkérik a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki egy állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Elfogadja a parlament

Várhatóan a német parlament el fogja fogadni a javaslatot, amit támogat Merkel és pártja, Scholz és pártja, valamint a Zöldek is. A három pártnak együtt megvan a többsége. 

Negyedik oltás

Mi várható Magyarországon? A mai kormányinfón a negyedik oltásról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint fogalmazott: Ha az orvosok véleménye az lesz, hogy érdemes a negyedik oltást is beadni, akkor erre biztosítjuk majd a lehetőséget – mondja Gulyás azzal kapcsolatban, hogy sokan akár már augusztusban megkaphatták az ismétlő oltást.

Magyarországon is kötelező lesz az oltás?

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az Európai Bizottság azt javasolja, hogy legyen kötelező az oltás Gulyás Gergely azt válaszolta: ez nemzeti hatáskör. A magyar kormány úgy döntött, hogy ezt jelenleg a munkáltatókra bízza. Az egészségügyben és az oktatásban mi tettük kötelezővé az oltást. Szerintünk ezek az intézkedések helyesek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI