Karsai Dániel az ALS nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved. A jogász két hónappal ezelőtt a közösségi médiában számolt be a saját helyzetéről, előtte csak a családja és a szűk baráti köre tudta a diagnózist. A 45 éves jogász saját bevallása szerint haldoklik, most levelet kapott Fabinyi Tamás, evangélikus püspöktől.

Egy túrán érezte a tűneteket

Karsai Dániel a gyógyíthatatlan ALS betegség első tünetét akkor érzékelte, amikor testvérével ebédelt, de az első komolyabb jel 2022 áprilisában jelentkezett, amikor egy norvégiai túrán nem tudta bekapcsolni a hátizsákja csattját. A túrát ezért megszakította. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszólalt a barát

„Nálam az volt egy fordulópont, amikor egyszer a Daninál együtt ebédeltünk és motoszkált bennem egy kérdés. Meg is fogalmaztam, hogy még van bennem valami kérdés, de nem tudom, hogy ez most helyénvaló-e. És akkor Dani így rám nézett, káromkodott egy erőteljeset és azt mondta, hogy: most szúrtam fel két kézzel a villára azt a szelet húst, amit te vágtál fel” – mesélte László Róbert az RTL-nek, aki hat éve lett Karsai Dániel barátja. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nincs tabutéma

„Tisztában vagyok vele, hogy haldoklom, szerinted van tabutéma? És ez volt az a pillanat, hogy onnantól kezdve nem volt tabutéma”– folytatta a történetet László Róbert. Az eutanáziáról jogi szakértőnk dr. Bátki Pál véleményét itt tudod elolvasni

Nyilvánosság elé állt

Az ALS nevű halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász, két hónappal ezelőtt állt a nyilvánosság elé azzal, hogy az életvégi döntés jogáért pert indít a magyar állam ellen.

Bement a Parlamentbe

Karsai Dániel múlt csütörtökön személyesen ment be a Parlamentbe, hogy találkozzon a kormány és a kormánypártok képviselőivel. A méltó halálhoz való jogért küzdő alkotmányjogásznak azonban nem sikerült érdemben kormánypárti politikusokkal személyesen beszélnie.  

Strasbourgban is felszólalt

Az alkotmányjogász múlt kedden felszólalt az Emberi Jogok Európai Bíróságának tárgyalásán Strasbourgban. A gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel, azért fordult a testülethez, hogy maga dönthessen halála módjáról és időpontjáról. A magyar kormány képviselői a gyógyíthatatlan beteg kezdeményezésének elvetése mellett érveltek

Levelet kapott a püspöktől

Karsai Dániel friss posztjában arról ír, hogy levelet kapott Fabiny Tamás evangélikus püspöktől.  „Az elmúlt hetekben módom volt figyelemmel kísérni megszólalásait az emberi méltóság érdekében. Szeretném biztosítani elismerésemről és támogatásomról. Ilyenkor érzi az ember, hogy azok az – akár teológiai – elméletek, amelyeket korábban meggyőződéssel vallott, elhalványulnak. Az eutanáziával kapcsolatos nagyon összetett kérdésben személyesen sok a bizonytalanság bennem, de az Ön tevékenységének megismerése segít abban, hogy korábbi véleményemen változtassak. Ezt szeretném Önnek megköszönni” – kezdi levelét Fabiny Tamás.

Elindított egy párbeszédet

A püspök örömének adott hangot, hogy Karsainak „az elmúlt hetekben sikerült ebben a fájdalmasan megosztott, gyakran gyűlölködő társadalomban egy olyan párbeszédet elindítania, amelyben többnyire észérvek és emberi szempontok ütköznek egymással, és amelyben hosszú idő után mintha újra értelmes vitákat lehet folytatni”.

Imádkozik érte

„Naponta imádkozom Önért. Nemcsak azért, hogy egyszer majd lelkileg felkészülten tudjon elmenni, hanem azért is, hogy lássa annak az életnek az értelmét, amelyet negyvenegynéhány éve kapott, és annak a küzdelemnek az eredményét, amelyet tavaly augusztus óta vállalt magára”.

„Az a mosoly”

„Kívánom, hogy az a mosoly, amelyet kiváló strasbourgi beszédében említett, a halál órájában (de már azt megelőzően is) valóban ott legyen majd az arcán. Ismeretlenül is tisztelettel és szeretettel köszöntöm: Fabiny Tamás” – így zárta sorait az evangélikus püspök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: RTL