A koronavírus-járvány okozta fertőzésveszély és a korlátozások miatt sokan maradnak otthon. A gyerekek nem járhatnak suliba, oviba, foglalkozni kell velük. Az agglomerációban különböző ötletekkel próbálnak piacot nyerni a helyzethez ügyesen alkalmazkodó vállalkozások. A legtöbben jótékonykodnak, de olyan is akad, aki 40 ezret kér egy matekóráért a neten.

Hétfőtől új időszámítás kezdődött az országban. Az iskolák, óvodák, bölcsődék lezárásával nem csak a diákok kerültek furcsa helyzetbe, hanem a szülők is. Sok család talán soha nem töltött annyi időt együtt, mint most fog. Ez jelentős kihívás a szülőknek, mert a srácokat le kell foglalni, hosszú órákat kell hasznosan eltölteni. Ebbe a szülőknek is bele kell rázódniuk, ha nem akarják megúszni annyival, hogy odadobják a gyereknek a mobilt.

Ingyen segítség az otthoni játékohoz

A Veresegyházon élő Sárosdi Virág felismerte ezt a helyzetet és azonnal lépett. A gyógypedagógus-logopédus, 6 gyermek édesanyja évek óta árul a weboldalán fejlesztő játékokat, foglalkozásokat, tréningeket. Most nagyon ügyesen úgy döntött, megkönnyíti a gyerekekkel otthon ülő szülők dolgát és minden nap ingyen küld nekik játékos feladatokat.

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál munkatársa is regisztrált az oldalán, a bemutatkozó levelében azt írja magáról: „Hiszem és vallom, hogy gyermekeink számára nem ismereteket, tudást kell átadnunk, hanem a képességeik fejlődéséhez kell megfelelő környezetet teremtenünk. Olyan környezetet, amelyben örömmel, és vidáman tanulnak, és megszerezhetik mindazt a tudást, amire majd szükségük lesz a későbbiekben. Nyitott és kreatív gyermekekből lesznek a boldog felnőttek. Ehhez pedig nincs másra szükség, mint együtt töltött időre, kreatív játékokra és megfelelő szinten működő képességekre.”

Ha valaki jelentkezik Sárosdi Virág programjára meg kell adni az email címet, vagyis később majd üzleti ajánlatokat, esetleg reklámot is kaphatunk tőle, mindenesetre most kedvesen invitálja az új, potenciális kuncsaftokat, ráadásul tényleg hasznos időtöltést kínál, sokat segít a szülőknek is. Mi komplett anyagot kaptunk tőle, amit csak ki kell nyomtatni, és mehet is a közös foglalkozás.

40 ezres matekóra

Egy másik üzleti modell inkább a kőkemény bizniszről szól. Egy biatorbágyi csoportban egy hölgy azzal reklámozta matekos férjét, hogy „az iskolák leállása alatt is professzionális minőségben, interneten is, ami garantáltan vírusmentes, fejleszti a gyerekek matematikai, logikai képességeit.” Egyénileg egy 60 perces matekórát 39.900 Ft-ért kínál. Miután többen kiakadtak és rákérdeztek, hogy nem sok ez egy kicsit, észbe kaptak és levették a felhívást, így a biatorbágyi matematikus nem most fogja összehozni élete bizniszét a napi 10 darab 40 ezeres matekórával.

Önkéntes segítségnyújtás

Dunakeszin hivatalossá tették az online segítségnyújtást. A város alpolgármestere, Sipos Dávid létrehozott egy Facebook csoportot. Azt írja gyűjtsük össze Dunakeszi önkénteseit, felajánlóit, akik a koronavírus elleni védekezés során segíteni szeretnének a családosoknak, időseknek vagy bárkinek, akinek szüksége van rá. Kommenteljétek be, hogy miben és hol tudnátok segíteni, linkeljétek be a felajánlásokat, amiket láttatok! – írja a Dunakeszipost.hu.

A minap írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a főváros és az agglomeráció Facebook oldalain egymás után jelennek meg azok a posztok, amelyekben valaki a segítségét kínálja fel másoknak. Árpa Attila például a 12. kerület lakóinak írt, hogy aki nem mer boltba menni szóljon neki, szívesen bevásárol helyette.

Egy csömöri fiatalember azoknak a szülőknek ajánlja fel a segítségét, akik nem tudnak otthon maradni a gyerekekkel. Az önkéntes arra bíztatja a többi egyetemistát, hogy ők is segítsenek másoknak a gyermekfelügyeletben.

Pátyon egy informatikus felajánlotta, hogy ingyen beüzemeli otthon a számítógépeket, felteszi a szükséges programokat a gépekre, hogy az otthon ragadt gyerekek tudjanak tanulni.

A fertőzésveszély és az országos korlátozások miatt előkerültek ugyan a nyerészkedők is, de alapvetően az emberek többsége segíteni szeretne, önként és díjmentesen Budapest környékén is.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán