Eredménytelenül zárult az Auchan-dolgozók bértárgyalása, emiatt sztrájkfeszültség alakult ki a bolthálózatnál, többen azt tervezték, nem veszik fel a munkát.

Elmaradt a megállapodás

Nem született bérmegállapodás a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet között az Auchan Magyarországnál azután sem, hogy a vállalat szerda este bejelentette a mindenkinek fix alapbér emelést és jelentős juttatásnövelést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy az elégedetlenség

„Kiverte a biztosítékot a szerda esti bejelentés az Auchan-dolgozók jelentős részénél” – mondta az Indexnek Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, aki egyértelművé tette: néhány órával a vállalat tájékoztatás előtt eredménytelenül zárult a bértárgyalás, ami nagyfokú elégedetlenséget szült a dolgozók körében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Este robbant a bomba

Karsai szerint este robbant a bomba, miután több helyen megjelent az Auchan kommunikációja, hogy komolyabb béremelést ad a dolgozóinak a cég. A közleményükben az állt, hogy januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést adnak.

Nem sikerült megállapodni

Mint mondta, az egyeztetések lezárását követően a KASZ helyi alapszervezete annyit kommunikált a munkavállalók felé, hogy nem sikerült a szakszervezet által kitűzött bruttó 50 ezer forint emelésben megállapodni és nem emelkedik a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése sem.

Sztrájkra készültek

Karsai azt mondta, éjjel próbáltak válaszolni a munkavállalók felháborodott kérdéseire. A jelzések alapján volt olyan áruház, ahol a dolgozók azt tervezték, már ma sem veszik fel a munkát és sztrájkolni fognak. Hozzátette, mindenkinek felhívták a figyelmét, hogy ne kezdjenek egyéni akciókba.

Be kell tartani a jogszabályokat

„Ha a munkavállalók tiltakozni szeretnének valamilyen módon a vállalat döntése ellen, akkor annak mindenképpen a jogszabályok betartásával kell történnie. Ebben a KASZ minden segítséget megad a munkavállalóknak” – emelte ki.

Lidl: 54 milliárd bérre

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a Lidl 2022-es gazdasági év során több mint 54 milliárd forintot fordít bérköltségre, és minden munkavállalójának valóban versenyképes béreket biztosít.

Nem mindegy, mennyi ideje dolgozik valaki a cégnél

Az egyes pozíciókban, 8 órás munkavégzés esetén az alábbiak szerint alakul a bér, attól függően, hogy belépő, vagy több éve a Lidlnél dolgozó munkatársról van szó. (A bruttó jövedelem magában foglalja az alapbért, pótlékokat, arra való jogosultság esetén a Lidl kártyára kapott összegeket.)

Áruházi dolgozó

elérhető belépő bruttó jövedelem: 395.000 Ft – 445.000 Ft

három év után elérhető bruttó munkabér: 426.000 Ft – 458.000 Ft

Boltvezető

elérhető belépő bruttó jövedelem: 716.000 Ft – 933.000 Ft

három év után elérhető bruttó munkabér: 921.000 Ft – 1.006.000 Ft

Targoncavezető

elérhető belépő bruttó jövedelem 529.000 Ft – 559.000 Ft

három év után elérhető bruttó munkabér 591.000 Ft – 679.000 Ft

Komissiózó

az elérhető belépő bruttó jövedelem: 436.000 Ft – 532.000 Ft

három év után elérhető bruttó munkabér: 498.000 Ft – 632.000 Ft

Számtalan egyéb juttatás

A felsorolásban szerepel még a területi vezető is, aki havonta bruttó 807.000 Ft – 1.302.000 Ft a bére. Az áruházlánc közlése szerint számos egyéb juttatást is biztosítanak munkavállalói számára: ilyen a Lidl nagyértékű egészségbiztosítási programja, mely országszerte magánklinikai környezetben nyújt komplex, ingyenes egészségügyi szolgáltatást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Auchan. Fotó: archív.