Két hét nagyon szigorú zárást javasol a Magyar Orvosi Kamara. Kincses Gyula szerint az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül mindent be kellene zárni. Közben Orbán Viktor kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetett az újranyitásról.

Május-június a nyitás időpontja

„Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra– mondta az InfoRádiónak Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rövid, de szigorú zárás

Kincses Gyula azt mondta, hogy most és minden nap minden ember személyes felelőssége a védekezés, hogy ne fertőződjön meg. A hétfői közleményből azt emelte ki, hogy „inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem legyenek nyitva a drogériák

„Élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. Drogéria minek? Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is. És az emberek szervezzék észszerűen a vásárlásukat, ne legyen az, hogy ma berohanok egy vajért, holnap egy kiló kenyérért, hanem heti bevásárlásokat szervezzenek, minimalizálják a boltban való tartózkodást!” – mondta a MOK elnöke.

El kell kerülni a csoportosulást

Kincses Gyula szerint a barátoknak most skype-on kellene egymást felhívniuk azért, hogy „jövő húsvétkor legyen kit meglocsolni azok közül, akiket szeretünk, muszáj a csoportosulást kerülni, a tömegközlekedést is”.

„A számok minket igazolnak”

„A számok sajnos minket igazolnak. Két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen. A helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk” – mondta az elnök.

Két hét durva szigor

A MOK szerint két hét durva szigor elég lenne egy olyan járványhelyzetben, amilyen nem volt az elmúlt ötven évben.

Orbán Viktor az újranyitásról egyeztetett

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel, akikkel az újranyitásról egyeztetett. A javaslatot szerdán tárgyalja a kormány.

A boltok újranyitását kérik

 „Ma a kamara képviselőivel tárgyalhattunk, harcosak, újranyitást akarnak, a boltok, szolgáltatások és az élet természetes kereteinek helyreállítását akarják. Igazuk is van, de meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első, mert amíg minden 65 év feletti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottunk be, addig nem lehet újranyitás, mert ők közvetlen életveszélyben vannak” – mondta kedd délután a miniszterelnök.

Plázaszabályok jöhetnek

Orbán Viktor Facebook videójában arról is beszélt, hogy „ugyanakkor elfogadtuk a kamara több javaslatát, amelyek ésszerűsítést javasolnak és árnyaltabb szabályozást, kérik, hogy a boltok esetében az általános zárás helyett négyzetméter alapú korlátozás lépjen életbe és külön plázaszabályozásokat is javasoltak, illetve a szolgáltatások újranyitásával kapcsolatos sajátos szabályozásra is javaslatot tettek”.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba