A 6. kerület után most a 9. kerületben is bevezethetik a kizárólagos parkolás intézményét. Ez azt jelenti, hogy este csak az ott élők használhatják az utcai parkolókat. Kialakítanak még gyors parkolókat az iskolák előtt, így a mamataxik könnyen megállhatnak egy pillanatra a sulik előtt.

Kizárólagos parkolóhelyek

Csütörtökön tárgyalja a képviselő-testület azt az előterjesztést, amely a terézvárosi kezdeményezéshez hasonlóan kizárólagos lakossági parkolóhelyeket hozna létre Belső- és Középső-Ferencváros, valamint a József Attila-lakótelep közterületi várakozóhelyeinek 30%-án. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korábban elutasították

A lakótelepen már 2020-ban is kezdeményeztek hasonló intézkedést, akkor a Budapest Közút még elutasította a tervet. Mára azonban született megoldás – írja Baranyi Krisztina kerületi polgármester a közösségi oldalán.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Helyiek kényelme

A Főpolgármesteri Kabinet által kidolgozott komplex csomag átültethető a 9. kerületre, és nem csak a helyiek kényelmét szolgálná, hanem többek közt enyhítheti az autók borzasztóan megnövekedett számából adódó környezeti károkat is.

Esti tiltás és Kiss&Ride

Az este 8-tól reggel 7-ig a helyiek számára fenntartott parkolási helyeken túl a csomag részei: a mozgáskorlátozottaknak szolgáló várakozóhelyek számának növelése, a nagyobb forgalmú közlekedési csomópontokon, például az iskolák közelében pedig a Kiss&Ride (puszi és hajts tovább) helyek kialakítása. Ezzel megkönnyítik a gyerekeket autóval cipelő szülők életét is.

Mobilitási pontok

Lesznek mobilitási pontok, ahol mérettől függően csak mikromobilitási járművek (kerékpár, roller, cargo-kerékpár), illetve közösségi autómegosztásban érintett nagyobb gépjárművek (autó, robogó) helyezhetőek el.

Rakodóhelyek

Kialakítanak koncentrált rakodóhelyeket, amelyeket a kereskedelmi létesítményekhez igazítanának, viszont nagy segítséget jelentenének a helyieknek is például költözés esetén.

Praktikus és olcsó

Ferencvárosban már létesítettek lakossági parkolókat a pandémia alatt, azoknak a fenntartása viszont jelentős élőerőt kívánt a kerülettől, közteresek és parkolóőrök állandó jelenlétére volt szükség a lezárásnál. Az új megoldás sokkal praktikusabb és olcsóbb Ferencvárosnak, mint a korábban alkalmazott módszer – írja a polgármester.

A 6. kerületben már működik

Terézváros polgármestere Soproni Tamásegy augusztus 23-án jelentette be, hogy este 6 és reggel 7 óra között csak lakossági parkolási matricával rendelkező helyi lakosok várakozhatnak majd a 6. kerület kijelölt parkolóhelyein. 

405 parkolóhelyről van szó

Soproni Tamás azt is közölte, hogy összesen 405 ilyen kijelölt parkolóhelyről van szó, ami az összes belső-terézvárosi parkolóhely 30 százalékát fedi le. A kizárólagos lakossági parkolási zónák kitáblázása szeptember végéig tart a kerületben.

Állandó lakcím szükséges

Az esti parkoláshoz állandó lakcím szükséges, büntetni a közterület-felügyelő jogosult októbertől. A 6. kerületi polgármester azt is bejelentette, hogy a forgalomtechnikai tervek már elkészültek, így hamarosan megkezdődhet a táblák kihelyezése. Vélhetően hasonló megoldást alakalmaznak majd Ferencvárosban is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Parkoló autók a 9. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu