640 millió forintnyi ingatlant, luxusautókat és aranyrudakat foglaltak le kábítószerrel kereskedő bűnbandáktól. A több megyét és Budapestet is érintő összehangolt akcióban 200 rendőr vett részt.

Rajtaütöttek

Volt, akit a lakásán, vagy éppen egy épp aktuális drogbiznisz lebonyolítása után kaptak el a zsaruk. A fővárosban kilenc embert fogtak el öt helyszínen: hatot letartóztattak, egy fő bűnügyi felügyeletbe került, kettő pedig szabadlábon védekezik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

10 kilót adtak el múlt hónapban

A csapat tagjai külföldről beszerzett, „kristály” néven ismert új pszichoaktív anyagot adtak tovább itthon, főként a fővárosban és Pest vármegyében. Több tízkilónyi anyagot juttattak el a fogyasztókhoz egy hónap alatt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bilincsben vette át a címzett

A mostani rajtaütés alkalmával a rendőrök 10 kilót is meghaladó új pszichoaktív anyagot foglaltak le, az egyik tetemes adagot éppen akkor vitte házhoz egy csomagküldő futárja, amikor a címzett azt már csak bilincsben és rendőrök gyűrűjében vehette át.

120 millió forintot foglaltak le

A Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala saját eljárásukban intézkedett a bűnös úton szerzett és luxuskörülményeket biztosító vagyon lefoglalásáról és zár alá vételéről. A végső összegzés szerint a lefoglalt nagyértékű autók, ékszerek, műszaki cikkek, méregdrága ruhaneműk, aranyrudak közel 110 milliós értéhez adódott a 120 milliónyi pénz.

Ingatlant is lefoglaltak

De zár alá lettek vége életbiztosítások, bankszámlák, üzletrészek, ingatlanok 350 millió forint értékben. A vagyon-visszaszerzés érdekében tett rendőri intézkedések eredménye: 639 millió forint – írta honlapján a rendőrség.

Nemcsak Pest megyét érinti

Több vármegyét érintő nyomozás eredményeként számolták föl egy nógrádi drogbandát is. Egy huszonéves Salgótarjánban élő pár bűnszövetségben árulta az új pszichoaktív anyagot. Náluk 70 gramm cuccot, egy gyöngyösi férfi otthonában és kocsijában pedig több, mint 700 gramm anyagot találtak.

Falvakban is árulják

Elfogtak négy tarnazsadányi lakost is az otthonában, mivel információ merült fel, hogy az elmúlt fél évben új pszichoaktív anyagot árusítanak a faluban és a környező településeken.

Interneten forgalmazzák

Nemzetközi és nemzeti szinten is egyre nagyobb problémát jelent a globalizációval összefüggő interneten keresztüli forgalmazás – mondta el Fülöpné Csákó Ibolya. Ez a fajta forgalmazás jól példázza, hogy miként történhet gyors változás ezen a területen, és a kábítószerek nyomon követése terén kihívások elé állítva a rendészeti szerveket.

Kínában gyártják

A leginkább Kínában előállított új pszichoaktív anyagok rekord gyorsasággal érkeznek meg Európába és hazánkba is. Az ENSZ 2023-as kábítószer jelentése alapján több mint 1100 új anyag van világszerte a piacon. Mindezen tényezők a bűnüldöző hatóságok részéről új gondolkodásmódot, szemléletváltást, és a már meglévő területi szervek közötti együttműködés szorosabbá tételét kívánja meg az eredmények elérésében.

Így nem halnak meg tőle

A több mint tíz kg „kristályt”, amit lefoglaltak, azt már biztos, hogy senki sem fogja elszívni, megenni. Biztos, hogy nem fognak őrjöngeni, vagy legrosszabb esetben meghalni tőle. És ami szintén pozitívum ebben az ügyben, hogy ennek az anyagnak az eladásából senki sem fog meggazdagodni, vagy ha már gazdag tovább gazdagodni – tette hozzá. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából