Március elején derült ki, hogy a budaörsi önkéntes tűzoltók a továbbiakban víz-közmű szolgáltatásnak minősülő vízhordást nem tudnak vállalni. Ez azt jelenti, hogy azokban a budaörsi ingatlanokban, ahol nincs vezetékes víz, megszűnik az eddigi rendszer szerint működő vízellátás. Az önkormányzat megkereste és valószínűleg meg is találta a problémát a megoldásra.

Nagy bajban a budaörsiek

Néhány napja látott napvilágot a hír, miszerint nagy bajban lesznek azok a budaörsiek, akiknek eddig a budaörsi önkéntes tűzoltók szállították a vizet azokhoz az ingatlanokhoz, ahol nincs vezetékes víz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem vállalják a továbbiakban

A helyi tűzoltóság a weboldalán jelentette be, hogy a továbbiakban ezt a szolgáltatást nem tudják ellátni. „A ÖNKÉNTES TŰZOLTÓSÁG csak a tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges erőkkel rendelkezik. Egyéb, nem káreseti tevékenységet csak a készenléti szolgálat terhére lehetne vállalni” – írták a közleményben.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez a fő tevékenység

„Fő tevékenységünk, célunk továbbra is a lakosság és a településen (M1-7) átutazók gyors szakszerű mentése, tűz esetén az életmentés és további tűzkárok enyhítése. Az érvényben lévő jogszabály alapján, víz-közmű szolgáltatásnak minősülő vízhordást nem vállalhatunk” – fűzték hozzá. Benesovits János, a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület vezetője a Budaörsi Infó kérdésére megerősítette a hírt és elmondta, hogy az Önkormányzat is tud már a problémáról.

Akik nem jöhetnek szóba

A Fővárosi Vízművek jelenleg nem végez vízszállítási szolgáltatást. A Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft-nek növényöntöző járműveik vannak, de az öntözővízbe növényvédőszereket is kevernek, így ezek a tartálykocsik nem alkalmasak lakossági mobil vízszolgáltatásra.

Megoldás-keresőben

A helyiek szerint esetleg szóba jöhet az érdi vagy a budaörsi székhelyű Veolia cég, de a megoldás alighanem egy magánvállalkozóval történő megállapodás lehet, aki rendelkezik megfelelő vízkivételi engedéllyel – taglalták a helyzetet a helyiek.

Lajtoskocsik csak vészhelyzetre

A katasztrófavédelemnek (ahová az állami tűzoltóság is tartozik) természetesen vannak lajtoskocsijai, de ezek vészhelyzetre állnak készenlétben, ők nem foglalkoznak üzleti alapú mobil vízszolgáltatással.

Az Önkormányzat megtalálta a megoldást

A probléma nagyon sok háztartást érint Budaörsön. Budaörs Város Önkormányzata arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az Érdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vállalhatja a vízszállítást.

Díj ellenében vállalják

Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője közleményében leírta: „A vízszállítás nem kötelező feladata a tűzoltóságnak, ezért csak szabad kapacitása terhére, azaz amikor az alapfeladataik ellátását nem befolyásolja, és díj ellenében tudja vállalni.”

Igényelni kell a szolgáltatást

A szolgáltatással kapcsolatos tudnivalókról a 06-23-524-570 telefonszámon tudnak tájékozódni. A vízszállítást a megadott telefonszámon a parancsnokság gazdasági osztályán kell igényelni. A bejelentését követően a tűzoltóság engedélyezteti a megkeresést, majd az engedély kiadása után, a tűzoltóság szabad kapacitása függvényében – amikor a technikai és az emberi erőforrás is elérhető – biztosíthatja a szolgáltatást” – zárul a közlemény. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: gyorsan megoldást találtak a problémára Budaörsön. Fotó: BPK