Komoly büntetést kaphatnak Zuglóban azok a lakók, akik hagyják az utcára csöpögni a kondenzvizet a klímaberendezésükből. A kerület egyik társasházában a felügyelőbizottság szólította fel az érintetteket, hogy szüntessék meg a kondenzvíz utcára való kivezetését. Néhány hónapja egy hasonló eset váltott ki felháborodást a főváros 3. kerületében.

Felszólítás a klímásoknak

Zugló egyik társasházában felszólította a felügyelőbizottság a klíma-berendezéssel rendelkező lakókat, hogy szüntessék meg a kondenzvíz utcára való kivezetését. Néhány éve az épület minden lakóját egyesével keresték meg, hogy szüntesse meg a kondenzvíz-kivezetést, különben a társasház maga fogja feljelenteni a renitens tulajdonosokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Határidőt szabtak

Most azonban már határidőt szabott a felügyelőbizottság. Augusztus közepéig kell megoldaniuk a lakóknak a klíma beltéri egységében keletkezett kondenzvíz megfelelő belső elvezetését. A főváros is szabályozta, hogy Zuglóban a kondenzvíz nem vezethető közhasználatú területre, így akit feljelentenek, komoly bírságra számíthat – írta meg a Metropol.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Feljelentés Óbudán

Néhány hónapja egy hasonló eset váltott ki felháborodást, amiben az óbudai önkormányzat szigorú szabályozást vezetett be a klímaberendezések kondenzvíz-elvezetésére, miután egy feljelentés miatt állítólag problémák merültek fel.

115 lakástulajdonos kapott levelet

Ennek eredményeként egy tízemeletes panelházban élő 115 lakástulajdonost köteleztek arra, hogy szétbontassák a klímákat, és újra vezessék vissza a készülékek működése során keletkező vizet a lakásokba. A szabályozás megsértése esetén minden lakástulajdonost 100 ezer forintos büntetés kilátásba helyezésével fenyegettek.

Felháborodtak a lakók  

A lakóközösség érthetően felháborodott, hiszen a klímaberendezéseket tíz évvel korábban a panelprogram keretében szerelték fel a házakban, és akkor senki nem jelezte, hogy problémát jelenthetne a kondenzvíz elvezetése.

Szigorítás visszamenőleg

Az önkormányzat most mégis visszamenőlegesen szigorítja a szabályokat, de más lakóközösségeknél nem alkalmazta ugyanezt a szigort. Az önkormányzat az építési szabályzatra hivatkozik, ami tiltja a légkondicionáló berendezések külső elhelyezését a homlokzatokon, valamint a légkondicionáló berendezés kifolyója a homlokzaton kívülre nem vezethető

Komoly kihívás

A klímaberendezések kondenzvíz-elvezetése komoly technikai és pénzügyi kihívás elé állítja a lakókat. Az egyik lehetséges megoldás lehet, hogy a vizet a szobán belül vezetik vödörbe vagy más edénybe, amit minimum naponta üríteni kell. A legtöbben ezt a megoldást választják.

80-100 ezres tétel is lehet

Ha van erkély, a csöpögő vizet oda is lehet vezetni, de itt is tartályba kell gyűjteni, vagy beépíthetnek cseppvízszivattyút, ami 80-100 ezer forintba is kerülhet, plusz a csövezés, ezzel azonban el lehet juttatni a vizet a szennyvízhálózatba. A legjobb eset az, amikor a lakók egy közös esőcsatornába tudják levezetni a vizüket, de ez sajnos nem mindenhol adott.

Tűzveszély

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy idén már 22 klímaberendezés okozott lakástüzet. A legtöbb esetben alig egy négyzetméteren égett a légkondicionáló kültéri egysége, de a homlokzati szigetelés megolvadása miatt a járulékos károk is komolyak.

Pomázon volt a legnagyobb tűz

Idén a legnagyobb ilyen jellegű tűz Pomázon történt, negyven négyzetméteren okozott károkat. A Katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy ha kigyulladna a klíma, amíg feszültség alatt van, tilos vízzel oltani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció