Márciustól nem mehet majd ugyanahhoz az orvoshoz a beteg és magán, illetve közellátásba. Kivételek persze lesznek, ugyanis a november közepe előtt megkezdett kezelésekre mindez nem vonatkozik.

Szétválik a magán és a közellátás

Hétfőtől szétválik a magán és a közellátás, ami azt jelenti, hogy március 1-től az orvos nem kezelheti a betegét ugyanazzal a problémával a magán, illetve közellátásban, írja a HVG.

Ez lesz az általános gyakorlat

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján az általános gyakorlat az lesz, hogy a magánrendelőben elvégzett vizsgálat után az orvos nem mondhatja a páciensnek, hogy menjen be hozzá másnap a kórházba, kiír neki nagylabort, CT-t, vagy esetleg majd ott megműti – magyarázta a törvény benyújtása idején a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő egészségügyi szakértő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fordítva is igaz lesz

A dolog pedig fordítva is igaz: egy állami kórházban műtött beteget senki nem rendelhet majd be magánrendelés keretin belül kontrollra.

Ezt ígérte a kormány

A kormány azt ígérte, hogy bizony szakmákra, például a szülész-nőgyógyászokra kivétel vonatkozik majd, azonban a részleteket tisztázó rendelet ezidáig még nem jelent meg.

FRISS! Brutális növekedés: 4000 felett az új koronavírus fertőzöttek száma, meghalt 120 beteg

Rájuk vonatkozik a törvény

A törvény alapján a tiltás csak az új betegekre vonatkozik. A Magyar Orvosi Kamara korábban levélben kérdezett rá az Országos Kórház Főigazgatóságnál a részletekre. A válasz szerint az összeférhetetlenségi szabályokat március 1-ig nem alkalmazzák, és azokra, akik 2020. november 18. előtt kezdték meg a beteg kezelését nem vonatkozik a szabály március 1. után sem.

Átmeneti időszak

A lap azt írja, hogy az átmeneti időszakban, 2020. november 18. és 2021. február 28. között az egészségügyi dolgozó elláthatja a beteget azonos betegséggel mind magán-, mind közfinanszírozott ellátás keretében, azonban ha a kezelést magánellátás keretében 2020. november 18. után kezdte meg, akkor 2021. március 1-től közfinanszírozott ellátás keretében már nem kezelheti ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel.

Ne hagyd ki! Hihetetlen helytállás: repülőn mentette meg egy férfi életét a nyaralására utazó vecsési doktornő

Ellenőrzés

A levélben azért ez a novemberi dátum a határ, mert a törvény akkor lépett hatályba. Az átfedést pedig könnyű ellenőrizni, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe felkerül az összes vizsgálat és beutaló. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik