Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, veszélyes barnamedvét fényképeztek le Budapest határától néhány kilométerre, Isaszeg és Nagytarcsa közelében. Most megszólalt az a férfi, aki korábban látta már ezt az állatot, de eddig nem hitt neki senki, közben egy másik agglomerációs település polgárőrei is medveriadót fújtak.

Hazafelé autózott

László egy május végi napon kocsikázott hazafelé, amikor meghökkentő dologra lett figyelmes – írja a Bors. „Budapest felől autóztam dél tájban Isaszeg irányába. Ahogy átmentem a vasúti sorompón és elkanyarodtam Isaszeg felé, abban a pillanatban, a kanyartól úgy 200 méterre megláttam egy nagy testű valamit az út szélén, ami mozgásban volt – elevenítette fel a lapnak a férfi a furcsa emléket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szerintem medvét látok

„Komótosan ballagott át az úton Nagytarcsa felé, édesanyámnak mondtam is a telefonba, hogy anya, szerintem én egy medvét látok. Elsőre azt hittem hallucinálok” – mesélte a férfi. IDE KAPCSOLÓDIK: Veszélyes barnamedvét fényképeztek Budapest közvetlen közelében Nagytarcsa és Gödöllő között a mezőn

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Itt az Isaszeg és Nagytarcsa közelében lefotózott medve

Forrás: dunaipoly.hu

Börzsönyből jöhetett át

László azt is elmondta, hogy beszélt egy vadász ismerősével, aki annyit mondott: alig 70 km-re van a Börzsöny, onnét elkószálhattak. Kerestek nyomokat a környéken, de nem találtak semmit. Ezt követően László nem is foglalkozott tovább a medvés történettel.

Barnamedve a Gödöllői-dombságon

Három napja az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy óriási barnemedvét fényképeztek Nagytarcsa, Pécel, Isaszeg közelében, a Gödöllői-dombság területén pont ott, ahol László korábban medvét látott.

Lefotózták a medvét

Ezt követően már az ismerősei is hittek a férfinek, ő pedig már el meri mondani másnak is a medvés kalandját, nem fél attól, hogy hülyének nézik. Ma már fotók vannak arról, hogy Budapest közvetlen közelében veszélyes barnamedve járkál az erdőkben, mezőkön.

A pirossal jelzett terülten lehet most a medve

Átment az M3-as alatt

A fenti térképen kékkel jelöltük azokat a területeket, ahol vélhetően már megfordult ez a medve. A Börzsönyből érkezhetett és nagy valószínűség szerint a Besnyői-pataknál mehetett át az M3-as autópály alatt, azóta a Gödöllői-dombság területén él.

Figyelmeztették a lakosságot

Az óriási vadállat a jelek szerint nem a főváros felé indult. Vasárnap a zsámboki polgárőrök Facebook oldalán szóltak a helyieknek, hogy 07.24.-én, szombaton medveészlelést jelentettek Dány külterületén. „A nagytestű ragadozó nagy távolságokat tud megtenni naponta, így akár településünk határában is megjelenhet. Fokozottan figyeljünk hobbi és haszonállatainkra, ez fokozottan érvényes azokon az ingatlanokon, amiknek a kertje a falu külterületére nyílik.” – írják a polgárőrök.

2,5 méteres vadállat

A szakemberek szerint a Nagytarcsa közelében lefotózott medve, magassága 150 cm lehet, ha kétlábra áll, 2,5 méteres is lehet. A súlyát 350 kg-ra becsülik. Ha valaki szemtől-szemben találkozik vele, nagy bajba kerülhet.

Gyilkos medve

Éppen tegnap írtuk meg, hogy pásztorokra támadt egy hasonló nagyságú medve péntek éjszaka Erdélyben, Hargita megye északkeleti peremvidékén. Egy 26 éves férfi életét vesztette, társát kritikus állapotban szállították kórházba. Súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett és a medve több ujját is leharapta.

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk és nincs köztünk rács?

A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat. A bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja. Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció