A kertben keletkezett felesleget sokan elégetik, behajigálják a patakba, vagy műanyag zsákokba gyömöszölve várják vele a „járatszerűen működtetett” zöldhulladékos autót. Pedig ott lenne a jó megoldás, a komposztálás!

Bőség kertje

Van, ahol az önkormányzat különféle komposztáló alkalmatosságokkal, keretekkel, tárolókkal segíti elő a szándékot. A „hogyan komposztáljunk” kérdésre könnyen meg lehet találni a választ, de ajánlom jó szívvel Krumpach Erzsébet: A bőség kertje című könyvét hozz, aki még tétovázna. IDE KAPCSOLÓDIK: Vigyázat! 3 milliós bírságot is kaphatsz avarégetésért január 1-től, Pátyon adóemeléssel jár majd az ingyenes zöldhulladék szállítás

Tervezz komposztálót!

Most van idő elgondolkodni azon, hogy ami a kertben megtermett – legyen az levágott fű, levágott gally, elszáradt virág, miért kell elszállítatni? Ha jó esetben így egy nagy komposzttelepre kerül, például a Főkert komposzttelepére, akkor jó helye van, de ezt megtehetjük otthon is.

Nem büdös

Nem, a komposzt nem ronda. A komposzt nem büdös. A komposztban nem laknak patkányok. De ne hagyjuk kárba veszni azt, ami kincs, ami a föld java, amire vizet, energiát áldoztunk. Adjuk vissza a földnek, ami az övé!

Műanyag komposztáló

Van, ahol az önkormányzat támogatja komposztáló kerettel

Közösségi komposztálás

Éppen ezért örvendtem nagyon, amikor a család fiatal tagjai, akik Budapest belvárosában élnek, arról meséltek, hogy közösségi komposztálóba viszik a kicsinyke komposztálni valókat, leginkább konyhai zöldségmaradványokat. Regisztráltak, elkerekeznek, elhelyezik. És egyre többen tesznek így – elmondásuk szerint van, ahol várólista van, mert nem fér el olyan sok komposztnak való, mint amennyit vinnének.

A jövő generációnak

Sorra nyílnak a közösségi komposztálók a városban, ahová nem csupán a komposztálni valót lehet letenni, de plexi mögött, edukációs céllal, meg is tekinthető a folyamat. A gyerekeknek fellépő, a rovarokat hotel, a madarakat pedig etető is várja.

A komposzt nem büdös

A jövőre nézve

A komposztálás valójában nem csak azt jelenti, hogy összegyűjtjük a lebomló hulladékot, hanem egy jövőbe mutató gondolkodási mód. Egységben nézni az ökoszisztémát, meglátni a krumplihéjban, a lehullott falevélben, a kávézaccban az életet. A fiatalok elindultak ezen az úton, ami új reményeket jelent!

Kerti ötletek

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és tél végi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: Komposzt a kertben – Fotó: Halmos Mónika