2021 január 1-től az egész ország területén tilos lesz a zöldhulladék és avar égetése az udvarokban. Akár 3 millió is lehet a bírság, az agglomeráció települései már készülnek. Több helyen ingyenes lesz a zöldhulladék elszállítása, máshol ingyenes lesz ugyan, de adóemeléssel jár, Pátyon nagy vita alakult ki abból, lehet-e most adót emelni vagy sem.

Jobb levegőt akarnak

Januártól tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Az új törvényt még a nyár közepén fogadta el az országgyűlés. A jogalkotók célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme volt.

Az EU-nak sem tetszik a füst

A jogszabály indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sok településen már rég betiltották

Budapest területén már régóta tilos a kerti hulladékok égetése, az agglomerációban pedig már 40 településen tiltották be az avarégetést. Legutóbb Érden mondták ki, hogy vége a füstölésnek, komposztáljanak, vagy használjanak zöldhulladékos zsákot a kertes házban élők.

Füstös hétfő Pátyon

A budai oldalon, Pátyon a minap jelentette be az önkormányzat, hogy véget érnek a füstös hétfők. Eddig ugyanis csak hétfőn lehetett égetni, ilyenkor a Füzes-patak völgyében fekvő falut teljesen elborította a füst.

Füstfelhő Budakeszin – Fotó: BPK

Ingyenes szállítás

Most az a döntés született a településen, hogy az önkormányzat jövőre hetente fogja ingyen elvinni a zöldhulladékot. Pátyon egy ipari komposztálót akarnak építeni, hogy a rengeteg természetes anyag hasznosulhasson. | Ide kapcsolódik: Már csak Orbán Viktoron múlik Páty robbanásszerű fejlődése és az M1-es új lehajtója

Díjmentes komposztáló

Nemrég az önkormányzat kerti komposztálókat biztosított díjmentesen azoknak, akik kérték, láthatóan a település minél jobban megpróbál felkészülni a füstmentes időszakra.

Megemelt adó

Közben évi 12 ezer forintról 20 ezer forintra emelték Pátyon a kommunális adót. Az önkormányzat oldalán a polgármester, Székely László úgy fogalmaz: az emelés havonta kb. 670 forintot jelent ingatlanonként.

Pátyon alacsony az adó

A polgármester hozzáteszi: Páty még így is jóval elmarad a környékbeli településeken meghatározott adóktól, ahol a kommunális adó helyett belterületen főként építmény adókat vetnek ki. A szomszédos településeken mindenhol, például Nagykovácsiban 800Ft/nm, Budakeszin 1100Ft/nm az építményadó mértéke – írja a polgármester.

Székely László, Páty polgármestere – Forrás: Facebook/Székely László

50 ezer helyett 20 ezer forint

Ezekben a községekben a családi kedvezményeket is beleértve, éves szinten egy átlagos 100 nm-es ház esetén az adó mértéke minimum 45-50 ezer Ft, vagy inkább több. Ezzel szemben emeli meg Páty Község Önkormányzata a kommunális adót 12 ezer Ft-ról 20 ezer Ft-ra, ellenben belterületen Pátyon építmény adó nincs – fogalmazott a pátyi polgármester.

Nem igazságos

Az egyik pátyi csoportban azt írja Szabó István önkormányzati képviselő, hogy a helyi adóbevételeink 90%-át nem a lakosság, hanem az itt működő vállalkozások, cégek fizetik iparűzési és építményadó formájában. Ezt a képviselő nem tartja helyesnek. Szerinte a teherviselésbe jobban be kell vonni a lakosságot is, de erre politikai akarat soha nem volt, ezért maradt 10 évig a 12 eFt-os kommunális adó, amit 10-20 milliós házban lakó és a több 100 millió Ft-os ingatlanban lakó egyformán fizet. Ez szerinte nem helyes, nem igazságos – írta a közösségi oldalon.

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

A tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha tűz keletkezett 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Ha az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha azzal közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéznek elő 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság alkalmazható a jelenleg hatályos törvények szerint

Kiemelt kép: illusztráció