Szeptember 5-től indítja új autóbusz-vezetői tanfolyamait a BKV, amire már B kategóriás jogosítvánnyal is lehet jelentkezni, vagyis ezentúl a tehergépkocsi-jogosítvány megszerzése nélkül is részt lehet venni a képzésen. A BKV-nál jelenleg csaknem 2000 autóbuszvezető és mintegy 300 trolibuszvezető dolgozik, átlagos bruttó keresetük 730.000 forint. A cég elkötelezett a munkakörülmények folyamatos fejlesztésében is, a járműflotta frissítése érdekében 2022-ben 135 új busz állt forgalomba és az idén megérkeztek az új trolibuszok is, összesen 48 darab.

Drága és sok idő

A BudaPestkörnyéke.hu július elején írt arról, hogy az ősztől már B kategóriás, vagyis személyautóra érvényes jogosítvánnyal is lehet valaki buszsofőr, tehát szerezhet D kategóriás jogosítványt. Korábban ehhez egy C kategóriás vezetői engedélyre is szükség volt. Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkér arra emlékeztetett, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal eddig csak a C, azaz tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni, ami időben és költségben is plusz terheket jelentett a foglalkoztatottak és a foglalkoztatók számára is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ugorhatunk egy kategóriát

A már hatályba lépett rendelet szerint a B kategóriával rendelkezők ezentúl a teherautó-jogosítvány megszerzése nélkül is részt vehetnek a buszvezetői képzésen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokat lehet spórolni

A C kategóriás tanfolyam mintegy 600-800 ezer forintos költséget és fél-egy évig tartó képzést jelentett a vizsgázóknak, amit a buszvezetői tanfolyam 400-500 ezer forintos díja és hasonló képzési ideje követett. A könnyítésnek köszönhetően a C kategória díját lehet megspórolni – mutatott rá az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára.

Ismétlő vizsga sem lesz

A két kategóriához úgynevezett gépjárművezetői képesítési igazolvány megléte is szükséges, ötévente pedig kötelező jelleggel ismétlő vizsgát kellett tenniük a hivatásos sofőröknek, a rendelettel azonban eltörölték a megújító vizsgát.

Így lehet jelentkezni

A BKV tanfolyamaira a karrier.bkv.hu oldalon keresztül lehet B kategóriás jogosítvány, PÁV II vizsga, és EÜ2 orvosi alkalmassági meglétével regisztrálni. A jelentkezők már a tanfolyam ideje alatt munkatársak lesznek és a munkabér mellett a tanfolyam moduljaihoz (3+1 db) kapcsolódóan br. 150.000 Ft/modul (összesen: br. 600.000,- Ft) sikerdíjat is kapnak. Mindezek mellett B kategóriás jogosítvány meglétével a trolibuszvezetői tanfolyamainkon is várják az érdeklődőket, jelentkezőket.

Vidékieket is várnak

Nemcsak budapestiek jelentkezését várjuk! A munkába járáshoz támogatást adunk, azoknak pedig, akik a fővárostól messzebb élnek, munkásszállón biztosítunk kedvezményes elhelyezést.

Reagáltak a hiányra

Az egész Európában problémákat okozó autóbuszvezető-hiányra reagálva a BKV Zrt. nemcsak az új hivatást választó, leendő autóbusz-vezetőket várja, hanem a szakmában már jelenleg is dolgozó, képzett járművezetőket (autóbuszvezetőket, trolibuszvezetőket) is. Nyáron különösen megéri a BKV-ra váltani és BKV-snak lenni. 2023. augusztus 31-ig ugyanis bruttó 500-500 ezer forintot fizetnek a jelentkező képzett autóbusz- és trolibusz-vezetőknek és az őket ajánló BKV-s kollégáknak is. Ha 6 hónap múlva is a BKV-nál dolgoznak, mindketten megkapják a bruttó félmillió forintos bónuszt – írja a BKK.

Bruttó 730.000 az átlagkereset

A BKV-nál jelenleg csaknem 2000 autóbuszvezető és mintegy 300 trolibuszvezető dolgozik, átlagos bruttó keresetük 730.000 forint. A BKV elkötelezett a munkakörülmények folyamatos fejlesztésében is, a járműflotta frissítése érdekében 2022-ben 135 új busz állt forgalomba és az idén megérkeztek az új trolibuszok is, összesen 48 darab.

Nehezebb átszokni

A vezetéstechnikai oktatók szerint korábban nem véletlenül volt az a szabályozás, hogy autóbuszvezető csak az lehet, aki előtte rendelkezett teherautó-jogosítvánnyal, ugyanis nagy kategóriás gyakorlattal könnyebb átszokni a buszra, mint egy személyautóról.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció