A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint számottevő növekedést mutatott az átutalásos csalások értéke az utóbbi időszakban. 2022 második negyedévében mintegy ezer sikeres visszaélés történt 1,7 milliárd forint értékben. Az online fizetések terjedésével párhuzamosan az utóbbi években nőtt az ügyfelekkel szembeni visszaélési kísérletek száma, és a tapasztalatok alapján a csalók időről időre sikerrel járnak.

Adathalász támadások

Nem újkeletűek az adathalász támadások Magyarországon, amikor is telefonos csalók próbálnak meg átverni banki ügyfeleket egy jól kidolgozott forgatókönyv szerint. A kevésbé tájékozott embereket a szélhámosok könnyedén képesek megvezetni, és sokszor előfordult már, hogy családok teljes pénzügyi megtakarítását ellopták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyanús tranzakciók

Néhány héttel ezelőtt egy kijelzett számról hívott fel egy nyugdíjast egy magát banki ügyintézőnek kiadó csaló. A hölgy arról tájékoztatta a célpontját, hogy két gyanús tranzakciót észleltek a bank rendszerében. Az ügyfél ekkor közölte, hogy neki ilyen fizetési kötelezettsége biztosan nincs. A csaló erre úgy reagált: hackertámadás érte a bankszámlát, és minél előbb meg kell oldani a problémát, mert veszélyben van az összes pénz.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokkos állapot

Az ügyfelek legtöbbször egy ilyen helyzetben a megtakarítás elvesztésétől való félelemtől szinte sokkos állapotba kerülnek, és mindent megtesznek, amire utasítják őket. Ezt a helyzetet használják ki a bűnözők.

Gyanakvó volt, de meggyőzték

A nyugdíjas ügyfél ezután egy másik hívást is fogadott, és az elején hiába volt gyanakvó, egy csaknem 50 perces beszélgetés során rávették, hogy átadja a felhasználói adatait. Beléptek a rendszerbe, látták, mennyi pénz van a számláján. Közben folyamatosan hangsúlyozták, hogy támadás érte a számlát, ezzel gyakoroltak nyomást az áldozatra. Végül közölték, hogy az összes pénzt egy technikai számlára kell áthelyezni, hogy biztonságban legyen.

Végrehajtotta a kéréseket

A pórul járt nyugdíjas a netbankján keresztül végrehajtotta a csalók kéréseit. Először feltörte a lekötött betétet, majd a folyószámláról egy a csalók által megadott vadidegen számlára utalta a pénzt. Ezután érkezett az értesítés 6 ezer forint átutalási költségről. Ekkor már biztos volt benne a károsult, hogy nem technikai számlára történt az utalás, hanem csalás áldozata lett – írta cikkében a portfolio.hu.

Kámforrá vált pénz

Az ügyben történt rendőrségi feljelentés, és a bankot is értesítették még a csalás napján. A bank tájékoztatása szerint is nagyon kicsi az esélye, hogy az elutalt pénzt még a másik számlán találják, és az eddig megismert ügyek kapcsán ez valóban nagyon valószínű.

Felhasználó adatok: soha, senkinek!

A bank felelőssége nem igazán merülhet fel egy ilyen esetben, hiszen az ügyfél maga intézte a teljes átutalási folyamatot, és adta ki a felhasználói adatait. Nagyon fontos észben tartani: ezeket az adatokat soha semmilyen formában nem kérheti még egy banki alkalmazott sem – ahogyan egyébként a kártyás adatainkat, PIN-kódjainkat, jelszavainkat sem.

Sokat mondó számok

Az Magyar Nemzeti Bank adatai szerint számottevő növekedést mutatott az átutalásos csalások értéke az utóbbi negyedévekben. 2022 második negyedévében mintegy ezer sikeres visszaélés történt 1,7 milliárd forint értékben.

Fontos az ügyfelek tájékoztatása

A védekezés hatékony eszköze az informatikai rendszerek fejlesztése mellett az ügyfelek folyamatos tájékoztatása és felkészítése az ilyen és ehhez hasonló estek kezelésére. Az Magyar Nemzeti bank és a Magyar Bankszövetség edukációs-kommunikációs kampány elindítását kezdeményezte, és kijelentette: széleskörű, minden érintett intézmény által egységes és közérthető üzenetekben megfogalmazott tájékoztatásra van szükség, hogy ne kerüljenek még többen ilyen helyzetbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció