Az autósok mellett a tömegközlekedési járatokat is érinti a Kerepesi úton talált világháborús robbanótest péntek éjjelre tervezett hatástalanítása. Az egykori gumigyár területén zajló építkezés során került elő egy ötven kilogrammos légibomba. Nemrég ember nagyságó óriásbomba került elő Csepelen, az erről készült fotót a cikkünk alján nézheted meg.

Jelentős forgalomkorlátozás

A tűzszerészi munkálatok miatt várhatóan 20.30-tól szombat hajnali 2 óráig jelentős forgalomkorlátozásra kell készülni a Kerepesi úton és az Asztalos Sándor úton. Az érintett szakaszon a BKK-járatok rövidített, illetve terelőútvonalon járnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Itt találták a bombát

Több járat is kimarad

A lezárás miatt a 80-as trolibusz csak az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között jár, nem érinti a Keleti pályaudvar, az Arena Mall bevásárlóközpont és a Gumigyár megállóhelyeket. A kimaradó szakaszon a lezárás idején is menetrend szerint közlekedő 2-es metró igénybevételét javasolják.

Így változik az éjszakai járatok menetrendje

Változik az éjszakai járatok közlekedése is: a 908-as, a 931-es, a 956-os és a 990-es autóbuszok terelve járnak, nem érintik az Arena Mall bevásárlóközpont és a Gumigyár megállókat, a Keleti pályaudvarnál pedig a megszokottól eltérő helyen, a Thököly úton, az 5-ös, a 7-es és a 8E buszok megállójában állnak meg. A városközpont felé tartó éjszakai járatok a Puskás Ferenc Stadionnál a 77-es trolibusz megállójában, az Ifjúság útja torkolata előtt is megállnak – közölte a BKK.

50 kilós légibomba

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje csütörtökön az MTI-vel azt közölte: szerdán a Kerepesi út 17. számnál, az egykori gumigyár területén zajló építkezés során került elő egy 1938-ban Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibomba. A hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.

Ezért van sok bomba Budapesten

Szinte minden hónapban előkerül valahol a fővárosban vagy az agglomerációban egy régi robbanótest. Az Origo korábbi írása szerint a 15. amerikai légi hadsereg 1944. április 3-i budapesti szőnyegbombázásával vette kezdetét az a Magyarország elleni, pusztító légi offenzíva, amely a háború viszontagságaitól addig megkímélt hátországot először szembesítette a háború borzalmaival.

Magyar bomba

A vasúti hálózat, az olaj, valamint a hadiipari üzemek megsemmisítését célzó bombázó hadjárat 1944 júliusában érte el a legintenzívebb szakaszát. Ennek nagy része bizony a fővárost és az agglomerációt érte. A most talált bomba kivételesen nem az amerikai bombázás szomorú mementója, hiszen Magyarországon gyártották.

Egy órán belül hatástalanították

Nemrég a Csepelen épülő atlétikai stadion építési területén is találtak bombát. A Kvassay híd közelében előkerült robbanóeszköz egy tonnás volt, láthatóan embernagyságú bomba lapult évtizedekig a földben. A tűzszerészeknek egy órán belül sikerült hatástalanítani a robbanószerkezetet.

Így nézett ki a Csepelen talált embernagyságú bomba

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Kiemelt kép: illusztráció, egy korábban Biatorbágyon talált bombáról készült fotó – Forrás: MTI