A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 70 személy ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Vesztegetési pénz elfogadása

Az esetről korábban itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, mint azt tavaly nyáron megírtuk a korrupciós kapcsolatrendszerben érintett kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők – a hivatalos ügyintézési díjon túl – a gépjármű kategóriájától és a szabálytalanság mértékétől függően fogadtak el vesztegetési pénzt a kereskedőktől a soron kívüli vizsgáztatásáért, illetve a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért, amivel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintos nagyságrendű gazdagodást értek el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ez áll a vádiratban

A vádiratban most egész pontosan azt írják: egy budapesti férfi – aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később osztályvezetőként dolgozott – 2014 és 2018 szeptembere között társaival rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket.

A feladatok

A vádlott feladatai közé tartozott a  gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, valamint a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgáló állomások személyi és tárgyi feltételei meglétének rendszeres hatósági ellenőrzése. 

Megállapodás

A vádlott szolgálati jogviszonya alatt a vezetése alatt álló osztály ügyeiben ügyfélként szereplő személyekkel kötött megállapodás alapján pénzért, soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított, valamint hivatali kötelességét megszegve, a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról.

Jóindulatú ellenőrzés

A vádirat szerint ezen hatósági ellenőrzések során a vizsgáló állomás képviselői – az ellenőrzés „jóindulatú” lefolytatása érdekében –, az ellenőrként dolgozó további kilenc vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt.

Többen beismerő vallomást tettek

A vádlottak – a hat személyt érintő letartóztatás megszüntetését követően – szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek. Hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn.

Letöltendő börtön 43 vádlottra

A vádiratban az ügyészség – egyebek mellett – arra tett indítványt, hogy a bíróság ítéljen 43 vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azon terheltek esetében, akik a bűncselekmények elkövetése során gazdagodtak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció