Maratoni ülést tartott tegnap a kormány, a legfontosabb bejelentésekről Gulyás Gergely, a csütörtöki kormányinfón adott tájékoztatást.

Gázár

A kormány az energetikai, gazdasági helyzetet értékelte: megállapították, hogy egész Európában nehéz a helyzet, emiatt pedig egy gazdasági válság alakult ki. Gulyás Gergely szerint a szankciós politika nem váltotta be az ígéreteket, nőttek az energiaárak, ezért Magyarországon is gázár problémák vannak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyi támogatást ad a kormány

Gulyás Gergely azt mondta, ha ma kellene kifizetni az átlagfogyasztásig az áram és gázszámlát, az egy magyar háztartásnak 180 ezer forintjába kerülne, így 150 ezer forintnál nagyobb a támogatás havonta, ezt Európa legnagyobb támogatási programjának nevezte a miniszter.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gázcsökkentés

Amilyen gyorsan lehet a gázfogyasztást kell csökkenteni, a kormány pedig magán kezdi a spórolást, jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely.  Ezért a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek.

18 fok

Támogatják és el is fogják rendelni, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben. Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni az elhasznált gáz mennyiségéből, hogy körülbelül ezt a 18 fokot tudják biztosítani.

Tűzifa

A jövő héttől közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet majd fát venni, méghozzá hatósági áron. A miniszter szerint mindenkinek legalább 10 köbméter fát tudnak biztosítani ezek az erdőgazdaságok, ez elég lehet a fűtési szezonra.

Van elég tűzifa

A jövő hét csütörtöktől lehet hozzáférni a tűzifához és a fűtési szezon kezdetéig tart. A miniszter szerint van elég tűzifa, ha pedig elfogyna, akkor újabb kitermelést indítanak.

Távhő

A kormány programot indít arra, hogy minden, távhőt használó lakás saját mérőórát kapjon. Ennek érdekében 28 fillérrel emelik az árat, de nagyrészt az ipari fogyasztók fizetik majd. A távhő ára egyébként nem emelkedik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hitel az önkormányzatoknak

A Megyei Jogú Városok Szövetségével egyeztet Gulyás Gergely. Szerinte az önkormányzatoknak is erőteljes spórolásba kell kezdeniük. Olyan helyzet nem lehet, hogy az önkormányzati csőd esetén ne működjenek alapszolgáltatások. A cél, hogy az óvodák, iskolák működjenek, ha szükséges a kormányzat beavatkozik. Végszükség esetében hitelt is vehetnek fel az önkormányzatok.

MVM számlázás

Az éves gázfogyasztást nem lehet 12 egyenlő részre bontani, ezért az MVM egy úgynevezett jelleggörbe szerint számláz. Gulyás Gergely szerint nem kommunikálta kellő világossággal a cég, „ezért elnézést is kell kérnünk”.  A miniszter azt mondta, hogy ha valaki a végén összességében nem éri el az éves átlagfogyasztást, akkor vissza fogja kapni azt a pénzt, amit év közben esetleg a jelleggörbés számolási mód miatt ráfizetett.

Kiemelt kép: illusztráció