Húsvét után 1-2 héttel újra megnyithatnak az iskolák és óvodák. A nyitás előtti időszakban pedig elkezdik a pedagógusok oltását  – többek közt erről beszélt Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón. A miniszter szerint van szabad kapacitás a magyar egészségügyben, de a helyzet nagyon rossz.

Húsvét után egy héttel jöhet az újranyitás

Amennyiben 2,5 millió embert beoltanak, akkor jöhet az újranyitás – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ez legkorábban húsvét után egy héttel lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beoltják a pedagógusokat

Ez legkorábban április 12-én vagy 19-én lehet. A miniszter szerint ekkor nyitnának újra az iskolák és az óvodák. Az oktatási intézmények megnyitása előtt egy héttel beoltják a pedagógusokat és az óvodai dolgozókat – erről tegnap döntött a kormány.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Regisztráljanak a pedagógusok

Gulyás Gergely azt kérte a pedagógusoktól, hogy aki eddig még nem regisztrált, az tegye meg, hogy minél korábban vakcinához jusson.

Gulyás Gergely kormányinfót tart

Gulyás Gergely miniszter – Forrás: MTI

Kockázatosak a boltok újranyitásai

A kormány vizsgálja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát a boltok újranyitásáról. A miniszter szerint ennek több kockázat is van, és ezt mérlegelni kell. Erről pénteken dönt erről az operatív törzs.

Négyzetméter alapú kisbolti vásárlás jöhet

10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a kis üzletekben – ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felvetése tartalmazza, amelyet megtárgyal a kormány.

A bevásárlóközpontokra is külön szabályok vonatkoznának

Plázák, bevásárlóközpontok üzleteit illetően is a négyzetméter-alapú korlátozások betartására tettek javaslatot. Gulyás Gergely szerint olyan nyitási tervet kell kidolgozni, amely az átoltottság mértékétől függ majd.

A 2. oltásra tárolják a vakcinákat

Gulyás Gergely mindenkit arra kért, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsák be az embereket. Csak azt az oltóanyagot nem oltják el, amit nem szabadítottak fel, és amit félre kell tenni a második oltásra.

Magyarországon rossz a helyzet

A miniszter arról is beszélt, hogy a járvány terjedése az EU legtöbb tagállamában erősen felfelé tart. A harmadik hullámnak nincs vége, növekszik a fertőzések száma, a helyzet Magyarországon is rossz.

Bőven van kapacitás az egészségügyben

Az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a szükséges kapacitásokat. További 1678 darab lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre, és van 10 441 darab szabad kórházi ágy. Arra az esetre is vannak terveik, ha ezek az ágyak megtelnének.

Csúcson a halálozás

A legfrissebb adatok szerint 9637 fő az új fertőzöttek száma, szerdán 272 beteg halt meg a koronavírus miatt. Jelenleg 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila