Május 28-tól Magyarországon újra lehet majd lakodalmakat tartani – többek közt erről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter beszélt a hitelmoratórium meghosszabbításáról is, valamint a kormány újabb Pfizer akciójáról is.

144 Pfizer vakcinát oltanak el

 „4 420 767 beoltottnál jár Magyarország. A mai napon elkezdődik a 16-18 éves fiatalok kampányszerű oltása, a tervek szerint keddig fog tartani, 96 ezren regisztráltak az oltásra. 144 ezer Pfizer vakcinát is eloltanak, akik legrégebben regisztráltak, azok kaptak sms-t, hogy erre a vakcinára is foglalhatnak időpontot most. A regisztráció megnyílt már ehhez is ma” – mondta Gulyás Gergely, a csütörtöki Kormányinfón. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

5 millió beoltott

A miniszter szerint a kormány úgy számol, hogy a pünkösdi hosszú hétvége utáni héten fogjuk elérni az 5 millió első oltást, ezért a kormány a jövő héten fog tárgyalni az újranyitás következő lépéséről, a korlátozások további enyhítéséről akkor döntenek.

Május 28-tól tarthatnak lakodalmakat

“A rendezvények közül az esküvők megrendezése körül van a legtöbb kérdés, már azt már most előre jelezzük, akárhogyan alakulnak az oltások, 27-én éjféltől, tehát 28-án nulla órától a lakodalmak megtartására is lesz lehetőség” – jelentette be Gulyás.

Külföldön élők védettségi igazolványa

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány a tegnapi ülésén arról is döntött, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt.

A kormányhivatalokban kaphatják meg az igazolványt

 A szabályozás még alakul, az a terv, hogy minden magyar állampolgár, aki valamely uniós – vagy OED – vagy NATO tagállamában illetve Oroszországban vagy Kínában kapta az oltását, akkor Magyarországon is – a külföldi igazolások bemutatása után – a kormányhivatalban kaphat magyar védettségi igazolványt.

Hitelmoratórium

A kormányzat egyeztet a Bankszövetséggel és a Nemzeti Bankkal arról, hogy hosszabb távon mi legyen a hitelmoratóriummal. Egyelőre nincs döntés az ügyben, de hamarosan a kormány elé kerül a kérdés.

Védettségi applikáció

Az EESZT-ből szerzett adatok alapján láthatóvá teszi az applikáció a koronavírus elleni védettséget, az oltott nevét, a tajszámot, az oltás idejét, a védettség tényét vagy annak hiányát, mégpedig QR-kód segítségével. Az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell, ügyfélkapus azonosításra is van lehetőség.

Nyári táborok

A táborok megtartására ötmillió oltott után, június elsejétől lesz lehetőség – jelentette be Szentkirályi Alexandra.

Ellenőrizni fogják a védettségi igazolványokat

Ellenőrizni fogják a vakcinaigazolványokat. Ellenőrzéskor nemcsak az oltási igazolványt lehet elkérni, hanem a személyi igazolványt is, és le lehet olvasni a kártyán található QR-kódot. Ebből pedig egyértelműen kiderül, hogy érvényes-e a kártya, illetve tényleg az használja-e, akit éppen ellenőriznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció