Tiltsák be a tűzijátékokat Magyarországon – ezért indítottak petíciót a SzabadaHangon. A petíció szerint a tűzijátéknak több hátránya van, mint előnye.

Szép, de…

„Ha mérlegre tesszük a tűzijáték pozitív és negatív tulajdonságait, akkor az egyik oldalra csupán annyit írhatunk fel, hogy szép, míg a másik oldalra, hogy „környezetszennyező, veszélyes, állatkínzó, drága és az egészségünkre is káros” – írják. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teljesen betiltanák, még augusztus 20-án is

A petíció aláírói ezért felszólítják a kormányt, hogy „hozza meg a megfelelő intézkedéseket és jogszabály-változtatásokat, hogy ne lehessen többé se magán-, se jogi személyeknek tűzijátékot vásárolniuk és használniuk Magyarországon. Sem az év utolsó napján, sem augusztus 20-án, sem a különböző fesztiválokon, sem pedig a cégek és magánemberek buliján nincs szükség tűzijátékra. Méltóságteljesen, jó hangulatban és örömmel is lehet ünnepelni úgy, hogy közben nem lőjük fel rakéták tucatjait az égre!”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Veszélyes

„Nem akarunk több eltitkolt, milliárdokért megvásárolt ünnepi rakétát, nem akarunk több, a tűzijátékoktól megijedt és elszökött állatot, nem akarunk több olyan hírrel találkozni, hogy valakinek a házába csapódott be a tűzijáték és okozott tüzet, vagy hogy kigyulladt egy lakás emiatt!” – írja a petíció indítója.

Korábban is volt petíció

Az aHang közleménye szerint a petíciót már több mint 12 ezren írták alá. Korábban is kérték már a tűzijáték betiltását, akkor arra hivatkoztak, hogy „az illuminált alkalmi, mindenféle előképzettség nélküli “pirotechnikusok” kezében a rakéták ön- és közveszélyesek, a hozzá nem értő használatkor a lakott területeken rendszeresen keletkeznek tűzesetek, melyek jelentős anyagi kárral és esetenként emberéletben esett kárral is járnak.”

Időseknek és fiataloknak is rossz

„A tűzijáték rakéták hanghatása a csecsemőknek maradandó pszichés károsodást okoz, a kisgyermekek szintén megijednek és nem tudnak pihenni, az idős, beteg emberek halálra rémülnek.”

Állatoknak sem jó

„A háziállatok a zaj és fényhatástól sokkot kaphatnak, az esetek jelentős részében ez azonnali pusztulásukkal is járhat (kisemlősök, egzotikus díszmadarak). A zaj és fényhatástól sokkos állatok kitörhetnek, elveszhetnek, balesetet okozhatnak, emberre támadhatnak.”

Idén is lesznek tűzijáték-vásárok

nagyobb áruházak parkolóiban már megjelentek a tűzijátékok árusítására szolgáló konténerek. A lakosság december 28. és december 31. között vásárolhat a kijelölt árusítópontokon pirotechnikai termékeket.

A petárdázás idén is tilos

A petárda használatát, birtoklását és árusítását évekkel ezelőtt betiltották Magyarországon. Aki ezzel ellentétesen cselekszik, szabálysértést követ el. Akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat, aki kockáztat.

Vannak megengedett pirotechnikai termékek

Bizonyos pirotechnikai termékeket egész évben legálisan meg lehet vásárolni idehaza. Ezek az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékok. Ezek olyan kisebb kaliberű termékek, amelyeknek csekély a hanghatása, nem robbannak olyan magasan, éppen ezért nem is olyan látványosak.

Erre vonatkozik a korlátozás

A 3. osztályba sorolt tűzijátékokat kizárólag december 28. és 31. között szabad megvásárolni. A felhasználásukra december 31-én 18:00 és január 1-jén 6:00 között van lehetőség, ehhez ráadásul engedélyt sem kell kérni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tűzijátékárusítás – Forrás: MTI