Drasztikusan megnőtt a koronavírus fertőzöttek halálozási aránya Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 28-an haltak meg, jelenleg 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Ezer felett a napi fertőzöttek

1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel  39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

EZ IS ÉRDEKELHET!

28 halálos áldozat

Elhunyt 28 krónikus beteg, így az elhunytak száma 996 főre emelkedett, 11 753-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 113 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 45%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti.

1500 felett a kórházban kezeltek

Nőtt a középsúlyos, illetve a súlyos esetek száma.  1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen. Néhány nap alatt duplájára emelkedett a lélegeztetőgépen lévők száma.

Generációk óta nem volt ekkora járvány

A COVID-19-hez hasonló méretű járvány nem volt még a mi életünkben. Egy ilyen nagy járványt nem lehet a szokásos működési rendben megoldani. Januárban több mint 50 millió embert helyeztek karanténba Kínában, ilyen horderejű járványügyi intézkedést még senki nem látott a ma élő generációkból – mondta Orosz Beatrix epidemiológus a Porfoliónak adott interjújában.

Magyarországon elértük a tesztelések felső határát

Magyarországon a tesztelések száma elérte a kapacitás-korlátot, heti 70.000 körüli értékről már nem nőtt tovább az elmúlt néhány héten. A járványgörbét a laboratóriumi vizsgálattal megerősített napi új esetek száma rajzolja ki, ezekből a vizsgálatokból azonban kevesebb van, mint amennyire szükség volna ahhoz, hogy az új eseteket azonosítani tudjuk.

Nem lassult a terjedés

Most kb. napi 800-1200 eset azonosítására képes a magyar rendszer. Nem tudhatjuk, hogy ha a tesztelési eljárásrend és kapacitás nem korlátozna, akkor naponta 1 500 új esetünk lenne vagy ennél is jóval több Ezek alapján azt gondoljuk, hogy nem lassult érdemben a terjedés, és a platót sem érte el, hanem továbbra is növekvő tendenciát mutat.

Nem marad más, csak a teljes lezárás

Az egyéni védekezésen kívül jó lenne, ha a kontaktuskutatást és a tesztelést sem adnánk fel, mivel ezeken kívül nincs más bizonyítékokon alapuló jó módszer a kezünkben. Ha ezt a kettőt, a tesztelést és kontaktuskutatást, valamint az egyéni védekezést jól csináljuk, akkor megfordítható a trend. Ha nem, akkor attól tartok, előbb-utóbb nem marad más, mint a korlátozó intézkedések és az ország lezárása – mondta Orosz Beatrix epidemiológus.

Kiemelt kép: illusztráció