Közel 1300 új fertőzöttet azonosította az elmúlt 24 órában. 171 beteg van lélegeztetőgépen, 33 beteg pedig meghalt. Kásler Miklós legújabb utasítása szerint a nagyobb idősotthonoknak meg kell oldaniuk helyben a gépi lélegeztetést.

Közel 1300 újabb fertőzött

1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

33 halott

Elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak.

EZ IS ÉRDEKELHET! Csak fogod a fejed, amikor az országos tisztifőorvost hallgatod a szuper háziorvoskról, akik a valóságban sokszor elérhetetlenek

Nőtt a kórházban ápoltak száma

Ismét nőtt a kórházban kezeltek száma, a legfrissebb adatok szerint 1642 koronavírusos beteget ápolnak egészségügyi intézményben.  Közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Meg kell oldani a gépi lélegeztetést

Kásler Miklós egy hétfőn kiadott utasítása szerint a 200 fő feletti idősotthonokban az intézménynek  kell biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, „különösen a non-invazív lélegeztetőgépek biztosítását”.

Növelik az ágykapacitást

Szintén miniszteri utasítás, hogy a  korábbi 10 százalék helyett a kórházaknak, egészségügyi intézményeknek már ágyaik 20 százalékát kell készenlétben tartaniuk koronás betegek számára.

Az utasítás szerint már a járó- és fekvőbeteg-ellátásban elvégzett, magas kockázati besorolású elektív műtétek előtt is kötelező a PCR-teszt.

Kiszámíthatatlan a vírus hatása

Merkely Béla szerint megbetegedést mindenki próbálja elkerülni, mert soha nem lehet tudni, hogy a vírus milyen immunológiai reakciókat vált ki az egyénből. Vagyis bármely életkorban lehet a vírus lefolyása súlyos, adott esetben halálos, ugyanakkor az biztos, hogy az idősebbek esetében ez lényegesen nagyobb gyakorisággal fordul elő.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI