Botrány, hogy több településen is arról panaszkodnak, elérhetetlenek a háziorvosok, miközben a koronavírus-járvány idején nekik kellene kinyitni a betegek előtt az egészségügyi rendszert. Ha az ajtó zárva, azon emberéletek múlhatnak. Legutóbb az egyik érdi facebookos csoportban keresett egy hölgy elérhetőséget a háziorvoshoz, mert napok óta nem tudja elérni.

Háziorvosként kezdett

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília, aki korábban háziorvosként dolgozott egy kis faluban napi rendszerességgel elmondja a tévében, hogy akinek koronavírusos tünetei vannak keresse fel a háziorvosát.

Gyorsan kellene gyógyszerhez jutni

A tisztifőorvos a csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a koronavírusra a jelenleg leghatékonyabb gyógyszer akkor ér valamit, ha még időben megkapja a beteg. Nagy kérdés, hogyan kaphatja meg a gyógyszert a beteg, ha napokig kell várnia arra is, hogy a saját háziorvosával beszéljen.

Több napos procedúra

A jelenlegi rendszer szerint, ha valakinek tünetei vannak, szólnia kell a háziorvosnak, aki szól a mentőknek, akik majd egyszer jönnek tesztelni és ha pozitív elrendelik a karantént.

Két nap után vették fel a telefont

Ezzel kapcsolatban ezt írja egy érdi facebookozó az egyik csoportban: „Érden mi is ebben a cipőben jártunk. Két nap után vették csak fel a telefont és azt mondták 24-36 óra múlva kijönnek, utána 24-36 óra a teszt eredmény, kész vicc” – írja a férfi.

Kevés a háziorvos

Mivel kevés a háziorvos, túlterhelt a rendszer nagyon nehezen érhetők el betegek számára az orvosok. Erre egyre többen panaszkodnak, legutóbb az egyik érdi csoportban lobbant be ez a téma. Ezt írja egy hozzászóló:

Felháborító

„Ez egyszerűen borzasztó, és felháborító! Az egészségügy az egészségünk szolgálatára van, fizetünk érte és tényleg tehetetlen az ember mert nem tudjuk mit tegyünk, hová menjünk, kihez forduljunk” – írja egy hölgy.  

Naponta minimum két órát kell rendelni

A törvény szerint egy háziorvosnak hetente minimum 15 órát kell rendelnie, munkanapokon pedig minimálisan két órát. Ezt a legtöbb háziorvos úgy oldja meg, hogy két mobilja van, egy privát és egy munkahelyi, amelynek a számát megadta a pácienseknek. A munkahelyit csak rendelési időben veszi fel, így mindössze egy szűk idősávban érhető el.

Ajtóra ragasztott cetli

A háziorvosok nagyrészt maguk döntenek a rendelési idejükről, gyakran csereberélik a rendelési időt és folyton helyettesítik egymást, a páciensbarát tájékoztatással azonban a legtöbben keveset foglalkoznak. Sokszor csak egy ajtóra ragasztott cetliről derül ki a változás, akkor amikor a páciens már átszervezte az egész napját, hogy odaérjen a rendelőbe.

Modern tájékoztatás

Egy másik hozzászóló így folytatja: „Sajnos az orvosok nem igazán felkészültek az ilyen jellegű működésre. Aki csak telefonon elérhető, azt nyilván hívni fogják és egy idő után elérhetetlenek lesznek. Nagyon kevesek kereshetők e-mailben, vagy ha van is címük az nem nyilvános, holott van erre felület az önkormányzat oldalán. Nincs Facebook oldaluk, ahol saját maguk tudnák naprakészen tájékoztatni a betegeiket. Rengeteg lehetőség van, csak használni kéne őket és mindenkinek könnyebb lenne az élete” – írja egy férfi a háziorvosok működéséről.

Álomorvos

A háziorvosok törvényességi felügyeletét az illetékes kormányhivatal népegészségügyi intézete látja el, a szakmai felügyeletet pedig a Magyar Orvosi Kamara illetékes szerve. Budapesten és környékén – tisztelet a kivételeknek – nagyon nehezen találni olyan háziorvost, aki megfelel a háziorvosból lett országos tisztifőorvos álmainak: elérhető, gyorsan segíti a beteg továbbjutását és hatékonyan tájékoztatja a pácienseit.

Sokan fogják a fejüket

Az agglomeráció facebookos csoportjait elnézve sokan fogják a fejüket az elérhetetlen háziorvosok miatt, miközben a napi sajtótájékoztatón az országos tisztifőorvos mindig elmondja, hogy a háziorvoshoz kell fordulni.

Kiemelt kép: Müller Cecília, országos tisztifőorvos – Forrás: koronavirus.gov.hu