Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést, és csak az orvosi maszkok használatát fogadják el – jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Veszélyhelyzet meghosszabbítása

A járvány terjedésének megfékezésére a járványügyi operatív törzs (CNSU) tett javaslatokat. Ezek egy részét kormányhatározatban, más részét az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös rendeletében kell ezután elfogadni. Raed Arafat elmondta: a veszélyhelyzet meghosszabbításáról péntekig kell kormányhatározatot elfogadnia a kabinetnek, a két minisztérium közös rendeletei már szerdán megjelenhetnek a hivatalos közlönyben és azonnal hatályba is lépnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A maszk fontossága

Alexandru Rafila hangsúlyozta: a megfelelő maszk viselése azért válik rendkívül fontossá, mert Romániában gyorsan terjed a koronavírus omikron változata, amely sokkal fertőzőbb, mint a korábbi vírusváltozatok. Hozzátette: a megfertőződéstől csakis a megfelelő maszk, a súlyos megbetegedéstől pedig az oltás véd meg.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ötödik hullám

A miniszter elmondta: arra készülnek, hogy 800 ezer-egymillió ember fertőződik meg az országban a járvány ötödik hullámában, és a fertőzések nagy száma az alacsony átoltottság mellett kritikus helyzetbe hozhatja az egészségügyi rendszert. Ezért arra készülnek, hogy azokat a betegeket, akik nem mutatják a fertőzés súlyos tüneteit, járóbeteg ellátókban vizsgálják meg. Hozzátette: jelenleg 160 ilyen járóbeteg ellátót azonosítottak, de ezek száma nőni fog a következő időszakban. Interaktív térkép irányítja majd a megbetegedett személyeket a hozzájuk legközelebb eső ilyen központba.

Gyógyszer

Alexandru Rafila elmondta: várhatóan a hónap végéig megérkezik Romániába a Molnupiravir és a Paxlovid gyógyszer valamelyikének első szállítmánya. Ezeket a más betegségekkel is küzdő, súlyos állapotban levő fertőzöttek kórházi kezelésében fogják alkalmazni.

Próbatétel

Raed Arafat megjegyezte: a járvány ötödik hulláma várhatóan nemcsak az egészségügyi rendszert teszi próbára, hanem a gazdaságot is. Ha egyszerre sokan betegednek meg egy-egy vállalatnál, vagy intézményben, az egy időben karanténba kerülő alkalmazottak nagy száma is problémát jelenthet. Ezért a CNSU arról is rendelkezett, hogy a különleges jelentőségű ágazatokban működő intézmények saját hatáskörben írhatják elő a gyakori tesztelést, vagy akár a nagyobb védelmet biztosító FFP2 típusú maszk kötelező használatát. Példaként azt hozta fel, hogy el kell kerülni, hogy a cernavodai atomerőmű személyzetének nagy része egyszerre betegedjen meg, mert az ott dolgozó szakembereket nem tudják pótolni.

Intézkedések

A járványügyi operatív törzs által kidolgozott intézkedéscsomag továbbra is a helyi fertőzöttségi rátához köti a rendezvények korlátozását. Ha az illető településen a két hét alatt jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma egy alatti, a kulturális és sportrendezvényeken a férőhelyek felére szabad Covid-igazolványt felmutató nézőket fogadni. Ha a fertőzöttségi ráta egy és három közé emelkedik, a férőhelyek 30 százalékára lehet nézőket fogadni. A rendezvények szervezőinek azonban arra is kell figyelniük, hogy a nézők között legkevesebb kétméteres távolság legyen.

2022 első napjai

Romániában a 2022-es év első napjaiban rendkívüli módon megugrott az új fertőzések száma. Míg az ötödik hullámban a napi új esetek száma december 28-án emelkedett először ezer fölé, a szerdán közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában már csaknem ötezer új fertőzést jegyeztek. Az elmúlt hét nap összesített fertőzésszáma csaknem háromszorosa a korábbi hét nap összesített fertőzésszámának.

Koronavírus itthon

A beoltottak száma 6 269 955 fő, közülük 5 990 568 fő már a második, 3 191 997 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. 5270 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 269 979 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, számolta be róla január 5-én reggel a kormányzati portálon.

Halálos áldozatok

Ezent túlmenően az elmúlt 24 órában elhunyt 82 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 39 599 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 128 923 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 101 457 főre emelkedett. 3090 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az omikron terjedése

Az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjed. A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a variánsok irányába vizsgált minták alapján megállapította, hogy hazánkban az új fertőzések több mint 11%-ért az omikron mutáció a felelős. Január 6. csütörtök és 8. szombat között újabb oltási akció lesz, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra.  

Oltási akció

Januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció a  kórházi oltópontokon  és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben oltópontokon. Ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet kérni az oltást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

 Oltási akció a kórházi és járásközponti oltópontokon:

  • 2022. január 6-7. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 8. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 15. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között,
  • 2022. január 22. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között.
  • 2022. január 29. (szombat) 10-18 óra között.

A háziorvosok is oltanak

Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak, erről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels