A helyi adottságoknak megfelelően szervezik majd a háziorvosi praxisokban a hétvégi oltási napokat, rugalmas keretek között – mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Javaslatok

Békássy Szabolcs hozzátette: a szakmai szervezetektől és a háziorvosoktól több ellátásszervezési javaslat érkezett, hogy minél gördülékenyebben lehessen ezeket az oltási napokat megszervezni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több szempontot kellett figyelembe venni

Több szempontot kell figyelembe venni, így a vakcinakészlet-gazdálkodást, az adott praxishoz tartozók átoltottságát, a helyi infrastrukturális feltételeket, vagy azt, hol van helyettesítéssel ellátott vagy be nem töltött praxis – ismertette.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Pluszfinanszírozás

Ezeket a javaslatokat az országos oltási munkacsoport szerdai ülésén napirendre vették – tette hozzá. A szakember kiemelte, a háziorvosok pluszfinanszírozást kapnak a hétvégi oltási napokra.

Müller Cecília kérte fel őket

A hétvégi oltási napokról itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk kedden Müller Cecília határozatban tette közzé a már karácsony előtt bejelentett januári oltási akciónapok háziorvosokat érintő részleteit. Ebben a legfontosabb rész az, hogy a háziorvosokat felkérik arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak oltási akciónapokat.

Három lehetőség közül választhatnak a háziorvosok:

  • januárban legalább egy hétvégén, vagy
  • egy általa választott péntek-szombati napon, amelyet egyeztet a megyei oltási bizottsággal, vagy pedig
  • pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban tartják az oltási akciónapot

5 milliós bírságot is kaphatnak, ha nem vállalják

Ha a háziorvos nem a határozatban foglaltaknak megfelelően jár el, megsérti azt, akkor akár 5 millió forintos büntetést is kaphat. Ezzel kapcsolatosan Békássy Szabolcs – a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője – azt mondta, nem cél egyetlen háziorvosi praxis megbírságolása sem.

Kiakadtak a háziorvosok

Békássy továbbá az Infostartnak arról beszélt, már így is eléggé le vannak terhelve a háziorvosok, akik eddig is jelentős szerepet vállaltak az oltási programok végrehajtásában, mind tavasszal, mind ősszel.

A harmadik oltások jelentős részét háziorvos adta be

A szakmai vezető szerint a harmadik oltások több mint 47 százalékát a háziorvosok adták be. Éppen ezért, az újabb oltási akciónapok ismételten több terhet fognak róni a praxisokra, mivel az elképzelések szerint pénteken délutánonként és szombaton kellene a pluszmunkát elvégezni.

Kapcsolódó:

Sok helyen csak helyettesítés van

Sok praxisban már így is csak helyettesítéssel lehet a folyamatos betegellátást megoldani, ezért sem lenne szabad az oltási akciónapokkal kapcsolatban generális szabályokat hozni.

Ez is érdekelhet:

Az önkormányzatoktól várják a segítséget

„Reményeink szerint ehhez az önkormányzatoktól megkapjuk a megfelelő segítséget és támogatást. A megyei védelmi bizottságok pedig előzetesen egyeztetni fogják, hogy mely településeken, milyen feltételek mentén lehet majd oltani” – mondta Békássy.

Nem biztos, hogy sikeres lesz az akció

A szakember azt is hozzátette, egyelőre előzetesen nem lehet felmérni, hogy januárban mennyire lesz sikeres az akció, mert a legtöbb praxisban már jelentős mértékű az átoltottság.

Előzetes regisztráció nélkül

Ezekre a hétvégi oltási napokra előzetes regisztráció nélkül lehet menni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels