Az élelmes vállalkozó nagy molinón hirdette a koronavírus ellenes szolgáltatását, kedden hatósági ellenőrzést végeztek nála, megtévesztés miatt fogyasztóvédelmi eljárás indult ellene.

A napokban került fel a közösségi oldalra az a fenti fotó, amelyen egy vecsési cég koronavírus-elleni fertőtlenítést hirdet. Azt ígérik 14670 forinttól elérhető a szolgáltatás.

Az internet népe alaposan felkapta a hirdetést, a vállalkozó le is vette a fotót a közösségi oldaláról, mert olyan sokan kritizálták.

Ma az Index újságírója kipróbálta a szolgáltatást. Kiderült, ő az első ügyfél, aki teljes fertőtlenítést kért. A vállalkozó a munkát, a teljes külső-belső takarítást szárazgőzös tisztító készülékkel, valamint belső téri ózongenerátoros fertőtlenítéssel oldotta meg.

A gőzpisztoly 8 bar nyomáson 120 Celsius fokos gőzt bocsájt ki, a magas, forró nyomásnak köszönhetően eltávolítja a letapadt mikrobákat és baktériumokat, hőmérséklete miatt pedig fertőtlenítő hatású. Ezt megfejeli a mobil ózongenerátor, az abból kiszivárgó ózon ugyanis baktérium- és vírusölő hatású – állítja a vállalkozó.

A virológus szerint kétséges az ózon felhasználhatósága

Nálam ez a nyerészkedés kategóriába esik, ám a 120 fokos gőz és ózon (szabadgyökökből fakadó) fertőtlenítő hatása valid, igazolt – mondta az Indexnek Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa. Hozzátette: a gőz jól hangzik, az ózonnál azonban igazán jól kimért módszertan vírusokra nem létezik, így erősen kétséges a felhasználhatósága.

EZ IS ÉRDEKES: Vecsési savanyú káposzta: Ezért tömjük magunkba ezt a finomságot

Kiemelt kép: A hirdetésről készült fotó – Forrás: Facebook