Minél többet tud az ember egy betegségről, annál jobban fél – mondta Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Start című műsorában annak kapcsán, hogy egyre ismertebbek a koronavírus-fertőzés okozta maradandó károsodások.

Ezt állítja a szakember

A szakember szerint nem lehet tudni, karácsonykor rendelkezésre áll-e majd biztonságos oltóanyag, mivel nem kapott még engedélyt senki sem. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha például egy vakcina a jövő hónapban engedélyt kapna, akkor először az Egyesült Államokban osztanák el az oltóanyagot, azt követné Európa, és kérdéses, mennyi jutna el a vakcinából hazánkba, írja a 24.hu.

ITT VAN A BUDAPESTKÖRNYÉKE ÖSSZES KORONAVÍRUS HÍRE!

A vakcina engedélyezése

Az immunológus jelezte, hogy a vakcina engedélyeztetése és a tömeges oltás megkezdése nem jelenti azt, hogy véget ért a járványt, illetve azt sem lehet tudni, hogy hatásos lesz-e a vakcina, ha mutálódik a vírus. 

NE HAGYD KI! Döbbenetes dolog derült ki a koronavírusban elhunytakról

EZEK A BUDAPEST KÖRNYÉKE LEGFRISSEBB HÍREI

Az oltóanyag hatása

Lisziewicz szerint azok száma, akikeket be tudnak oltani első körben a vakcinával, elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik elkaphatják a vírust. Mint mondta: az oltóanyag hatását nem az első pár hónapban fogjuk érzékelni – tette hozzá. Meglátása szerint először a frontvonalban lévőknek kellene megkapni a védőoltást.

FRISS! Koronavírus: ennyi rendőri intézkedésre volt szükség az elmúlt egy hónapban

Az influenza elleni oltásról is jöttek infók

Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Súlyos betegség

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi-téli időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedéseknek, ezek közül is influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. Mint mondta, az influenza súlyos fertőző betegség, károsítja a légutak nyálkahártyáját, “utat nyitva” a bakteriális felülfertőződésnek.    

EZT IS ÉRDEMES ELOLVASNOD! “Döbbenet, csend és fájdalom…” – koronavírusban elhunyt a nyíregyházi Covid kórház főigazgatója

Védelem

Kiemelte, az influenza ellen van védőoltás, az Egészségügyi Világszervezet minden évben meghatározza, hogy az adott szezonban mely influenza-vírustörzsek ellen ad védelmet az oltás.    

Háromkomponensű oltóanyag

A háromkomponensű oltóanyag két A és egy B, a négykomponensű ezek mellett még egy B vírustörzset tartalmaz – ismertette.    

Hatékony

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, mind a három-, mind a négykomponensű influenza elleni védőoltás hatékony és biztonságos védelmet nyújt a vírus ellen.    

Kiemelt kép: Illusztráció