Budapest a hatodik azoknak az európai fővárosoknak a feketelistáján, ahol a leggyorsabban terjed a koronavírus. A főváros már most is kockázatos besorolást kapott a németeknél, hamarosan a Budapesthez közeli megyék, vagyis az agglomeráció, sőt az egész ország is erre a sorsra juthat.

Kockázatos város Budapest

Múlt héten Budapestet, ezen a héten pedig Győr-Moson-Sopron megyét is a kockázatos besorolású térségek listájára tette a német járványügyi hatóság, illetve az illetékes minisztériumok a közös döntésük során.

A németeknél az a kritérium, hogy ha meghaladja az 50 főt az egy hét alatti összes új igazolt fertőzött száma az adott megye vagy város 100 ezer lakosára vetítve, akkor lépnek, de egyéb járványügyi tendenciák alapján (pl. elvégzett tesztek száma, tesztelési kapacitás) is hozhatnak ilyen döntést egy többlépcsős vizsgálat során – írja a Portfolió.hu.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Hamarosan az agglomeráció is kockázatos lehet

A német reakcióidőből, illetve a legfrissebb magyar járványterjedési adatokból kiindulva a portál szerint pár héten belül akár egész Magyarország is kockázatos besorolásúvá válhat a németeknél, de a Budapesthez legközelebbi megyék: Pest, Fejér, és Komárom-Esztergom megyék tényleg a veszélyzónában lesznek.

Ide kapcsolódik: 18 kórházból vezényelnek át orvosokat és ápolókat a fővárosi Covid-centrumokba

A budapesti fertőzés gyorsasága 6. Európában

Közben már most is elmondható az a nyugtalanító tény, hogy az egész Európai Unióban Budapesten terjed a hatodik leggyorsabban a koronavírus-járvány. A Portfolio alábbi grafikonján is jól látható a fővárosi esetek gyors felfutása.

Mit jelent a kockázatos besorolás?

A kockázatos besorolás azt jelenti, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus tesztet kell végeztetniük. A kockázatos besorolás azt is jelenti, hogy a német külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a németeket az adott város felkeresésétől.

Budapest a feketelistán

Budapestet már a 37. héten rátették erre a listára, nagyjából két héttel azután, hogy gyors ütemben átlépte felfelé a küszöbértéket a fővárosi szám. Pest megye azonban még továbbra sem került fel erre a listára, de esélyes, hogy rövidesen fel fog, hiszen most már a 39. héten járunk és hétfőtől szombatig a Pest megyei fertőzések száma intenzíven tovább nőtt, így jóval 100 fő fölé gyorsulhat a vizsgált mutatószám.

Budapestnél fertőzöttebb a spanyol főváros, ezért lezárnák

Érdemes egyébként megnézni, hogy az uniós fővárosok rangsorában menyire számít gyorsnak a 220 fős budapesti járványügyi terjedési érték. Ez a hatodik leggyorsabb tempó. A prágai érték a budapestinek a kétszerese, a madridi pedig még a prágainak is csaknem a duplája. Nem véletlen, hogy pénteken a spanyol kormány azt javasolta: le kellene zárni Madridot egész, hogy fékezni lehessen a járvány terjedését.

Kiemelt kép: Szinte teljesen üres Duna-korzó – Fotó: BPK