Megnyílt az internetes időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltásához – közölték szombaton a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon.

A szülők tudnak belépni

Felhívták a figyelmet arra, hogy az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) időpontfoglalójába azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

December 15-én kezdődik

A gyermekek oltása december 15-én, szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon – tették hozzá. Jelezték: az első gyermekvakcina-szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ez is érdekelhet:

A második oltás

A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után három héttel lesz esedékes – írták. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén viszont az oltást nem javasolják – figyelmeztettek a közleményben.

Kapcsolódó:

Folyamatosan nyitva

Közölték azt is, a vakcinainfo.gov.hu honlap folyamatosan nyitva van az 5-11 éves gyermekek regisztrálásához. A szülők egy eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail címmel rögzíthetik a gyermek adatait. Egy e-mail címről egy gyermek adatait lehet rögzíteni.

Erre kérik a szülőket

Kérik a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket; csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen.

Ezeket a dokumentumokat kell vinni

Az oltás napján a gyermek tajkártyáját, egy a személyazonosságát igazoló dokumentumot, a szülői hozzájáruló nyilatkozatot, valamint az esetleges betegségekről szóló nyilatkozatot kell magukkal vinni.

Biztonságot ad

A védőoltások felvételével a gyermekek akut betegségeinek súlyos lefolyása, a long-covid szindróma és a sokszervi gyulladás kialakulása is megelőzhető, sőt a gyerekek beoltása által a hozzátartozók is nagyobb biztonságban lesznek.

Megúszhatjuk a karantént

„Emellett az 5-11 évesek beoltásával a karanténnal járó sok-sok pszichés mellékhatás, illetve a sokszor tapasztalt elhízás is elkerülhető” – Havasi Katalin Nemzeti a Egészségbiztosítási Alapkezelő munkatársa.

Nincs komolyabb mellékhatása

A szakember azt mondta, hogy a gyermekek esetében nem kell komolyabb oltási reakcióktól tartani, hiszen a külföldi tapasztalatok szerint az 5-11 évesek oltási reakciói teljesen megegyeznek az idősebb gyerekek, illetve a felnőttek esetében tapasztalható mellékhatásokkal.

Oltás után ez tapasztalható

„Kis izomfájdalom, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik az oltás helyén, de ezek a tünetek egy-két napon belül elmúlnak. Ráadásul a felnőttekhez képest a gyermekeknél ritkábban és sokkal kevesebb mellékhatás jelentkezik, súlyos oltási reakciót pedig, mint például a szívizomgyulladást vagy anafilaxiás reakciót, abszolút nem tapasztaltak” – mondta Havasi Katalin.

A hatóanyag azonos a felnőttek oltásával

Pfizer vakcinája tehát az 5-11 éves korcsport esetében is hatékony és biztonságos, mindössze a felnőtteknek és a gyermekeknek szánt dózis mennyisége eltérő, a hatóanyag azonban egyforma.

Ők nem kaphatják meg

Az 5-11 évesek közül a szakember szerint csak azok nem kaphatják meg a vakcinát, akiknek esetleg korábban súlyos allergiás reakciója volt, nekik intézményi háttérrel javasolt az oltás felvétele, és szintén az orvos kezében van a döntés az oltás időpontjáról akkor is, ha az oltásra váró immunrendszert gyengítő kezelést kap. Akut lázas betegség esetén pedig meg kell várni, ameddig a gyermek meggyógyul.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik