A koronavírus-járvány harmadik hullámának idején nagyon nagy feladattal kell megbirkóznia a magyar egészségügynek, ugyanis a szakértők szerint legalább olyan vészes a helyzet, mint tavaly tavasszal vagy novemberben volt. Ferenci Tamás biostatisztikus szerint a járvány felszálló ágát biztosan a brit vírusvariáns okozza.

Gyorsan terjed a vírus

Ferenci Tamás biostatisztikus az RTL Klub Híradójának mondta el, hogy a gyors esetszám növekedést a brit vírusvariáns hazai terjedése okozza. Szerinte megvan az esély arra, hogy a korlátozó intézkedések ellenére is, magas esetszámokat fognak mutatni a statisztikák. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyorsabban terjed a brit mutáció

A híradóban Ferenci úgy számolt, hogy tíz olyan ember, aki a brit vírusvariánst kapja el, 12-13 másiknak adja tovább. Ez pedig 1,2-es, illetve 1,3-as reprodukciós rátának felel meg. Ez még januárban 0,8-0,9 volt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ez berobbanó járványt jelent

A szakember szerint az “1” feletti ráta berobbanó járványt jelent. Ferenci továbbá úgy gondolja, szigorú járványügyi szabályozások mellett is “egy olyan hullámba futunk bele, aminek a csúcsa akkora lesz, mint az őszinek vagy még nagyobb”.

Most a fiatalabbak kerülnek kórházba

A Híradóban megszólalt Szlávik János, a Szent László Kórház infektológógia osztályának a vezetője is, aki azt mondta, most jóval fiatalabbak kerülnek kórházba, mint az első két hullám idején.

Brit vírusvariáns miatt kerülnek kórházba

“Megnéztem az utolsó tíz fekvőbeteg osztályunkra érkezett beteget, és valamennyien az ötvenes korosztályba tartoztak” – sújtott le Szlávik, aki hozzátette, úgy tűnik, a brit vírusvariáns a fiatalabb korosztályt támadja meg úgy, hogy ők kórházba is kerülhetnek.

Ez is érdekelhet

Családban is jobban terjed

A harmadik hullám idején az is változás, hogy a családban is jobban terjed a vírus. Megvan rá az esély, hogy a legidősebb nagyszülőtől kezdve a legkisebb unokáig mindenki elkapja a fertőzést.

Súlyosabbak a tünetek is

Szlávik János szerint a brit vírusvariáns súlyosabb tüneteket is produkál a főorvos szerint. Szlávik továbbá arra számít, hogy a kórházakban nőni fog a terhelés, de a meglévő intenzív ágyszám elegendő lesz a következő hetekben.

Mutatjuk a Híradót

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Mohai Balázs