Közel százmillió regisztrált esetet tartanak számon immár a világon a koronavírusos betegek vonatkozásában. A friss számok szerint a világon már több mint 50 millióan meggyógyultak a betegségből, azonban a halálos áldozatok száma több mint 2,1 millió fő.

Közel 100 millió fertőzött

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint már lassan átlépi a százmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon. A jelentés szerint a halálesetek száma is nőtt, a halálos áldozatok száma 2 106 690 volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Bajban az Egyesült Államok

A jelentés szerint a koronavírus az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ott ugyanis 24 991 659 fertőzött találtak összesen. A betegségben 414 394-en haltak meg az országban.

Így áll most Magyarország

A koronavírus-fertőzést itthon 1257 újabb állampolgárnál mutatták ki, ezzel 359 574 főre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.  betegségben elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 968 főre nőtt.

Nőtt a gyógyultak száma is

Magyarországon a gyógyultak száma 241 472 főre nőtt, míg a fertőzöttek száma 106 134-re csökkent. Kórházakban 3793 beteget ápolnak, közülük 254-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 145 257 fő kapott oltást, közülük 8135 fő már a második oltását is megkapta.

Több kisgyerek is intenzív osztályra került

Korábban a BudaPestkörnyékén is beszámoltunk róla, hogy több kisgyerek is súlyos szövődményekkel került intenzív osztályra, olyanok, akiknek korábban tünetmentes koronavírus-fertőzésük volt. Csak a Heim Pál kórházban 40 ilyen gyereket kezeltek, nekik több súlyos gyulladásos betegségük lett a fertőzésük után.

Ezt mondta a főigazgató

A Heim Pál orvosigazgatója, Dr. Fekete Ferenc erről azt mondta: „A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország minden területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket. Valószínűleg a karácsony környéki megbetegedések eredményét látjuk most”.

2-4 hét után is jelentkezhetnek súlyos tünetek

Az igazgató arról is beszélt, hogy azok a betegek, akik tünetmentesen vagy csak enyhe tünetekkel vészelték a vírust, sem nyugodhatnak meg, mivel 2-4 hét elteltével jelentkezhetnek akár súlyos tünetek és betegségek is.

Ezekre lehet számítani

A tünetek közül felléphet: láz, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, de bőrtünetek is jelentkezhetnek.

Nem voltak halálos áldozatok

Az orvosigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírusra adott immunválasz miatt jelentkező tünetek általában gyorsan kezelhetők. Mint mondta, több súlyos állapotban lévő gyerekkel is találkozott már, de halálos áldozata nem volt a koronavírus okozta betegségnek.

Kapcsolódó

Nem pontosak a számok

Ugyan a különféle jelentésekből tisztább képet kaphatunk a koronavírus helyzetéről, azonban azt a kutatások is leszögezik, hogy a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, hiszen az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma. Ugyanakkor az megállapítható, hogy a fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Vizsgálat – Forrás: MTI/ Varga György