Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag, a meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját – közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.

Nincs elegendő Pfizer

Az igazgató elmondta, hogy nincs elegendő a Pfizer-BioNTech vakcinájából, ezért leállnak a tömeges immunizációval. Hozzátette, hogy a Modernától is érkezett egy szállítmány, de a bejelentések szerint késni fog a következő adag, így ezzel az oltóanyaggal is takarékoskodnak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

599 új fertőzöttet regisztráltak

Horvátországban az elmúlt 24 órában 599 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 228 568-at. Szombatra 29 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 4799. Kórházban 1468 beteget ápolnak, közülük 142-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3232.

Ez a helyzet Szlovéniában

Szlovéniában szombatra 1506-tal 157 202-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában húsz beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3329-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1129-en vannak kórházban, 192-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 18 667.

Magyarországon is kevés a vakcina

Mint azt a BudapestKörnyéke is megírta Magyarországon sincs elég vakcina, ugyanis a brüsszeli beszerzés lassú. Éppen ezért más irányba indult el az ország a vakcina beszerzését illetően, Szijjártó Péter például Oroszországgal egyezett meg abban, hogy egymillió ember beoltására alkalmas Szputnyik V érkezik az országba.

Jön a Szputnyik, de…

Lapunk is beszámolt róla, hogy december végén 6000 adag Szputnyik V érkezett az országba, ami azóta is a fagyasztóban áll, holott a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban arról tájékoztatott, hogy az „orosz vakcinaszállítmányt először 3000 önként jelentkezőnek fogják beadni. Ha pedig ezen teszt során nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, akkor a magyar hatóságok is engedélyezik a gyógyszer általános használatát.

Kapcsolódó:

A tesztelés végül elmaradt

Mint megírtuk a tesztelés végül elmaradt, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szerint azért, mert megérkeztek „az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését” – írja a Népszava. Azt azonban már nem indokolták, hogy heteken keresztül erről miért nem tájékoztatták a közvéleményt.

Felhasználják a 6000 ezer vakcinát is

A Népszava úgy tudja, hogy a hatezer adag vakcinát hamarosan felhasználják az oltási programban. 

Ha csak Brüsszelre hagyatkoznánk

Mint azt fentebb is írtuk a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú és kevés oltóanyag is érkezik. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat.

Pedig a járványügyi adatok már kedvezőbbek

Mint megírtuk a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány jövő heti ülésén várhatóan a korlátozások meghosszabbításáról dönt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Illusztráció