A Budapest Környéke című újságot 1907-ben alapították. Az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető példányok olvasásakor felsejlik a 100 évvel ezelőtti világ. Korrupció, útépítés, közösségi közlekedés, iparfejlesztés ügyei Budapesten és környékén. A problémák pont ugyanazok, mint most, úgy tűnik nem sokat változott a világ, legfeljebb a nyelvezet módosult kicsit.

Összeférhetetlenség a fővárosban

Budapest székesfővárosa a gyalogjárdák aszfaltozására árlejtést hirdetett. Ezen részt vett Heidelberg Tivadar gyáros, aki egyben fővárosi bizottsági tag is. Véletlenül Heidelberg Tivadar ajánlata volt a legolcsóbb. Bizottsági tag is, aszfaltozó üzeme is van, ki hitte volna, hogy nem ő kapja a munkát. A tanács elfogadta az ajánlatot, de jelentést tett az összeférhetetlenségről a választmánynak. Heidelberg megneszelvén a dolgot a szerződést másra ruházta át, a tanács vizsgálatot rendelt el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korrupciógyanú Pesterzsébeten

Nagy-György István pesterzsébeti jegyző, a közvilágítás fejlesztését intéző bizottság tagja igazgatósági tag lett a Budapestvidéki Villamossági részvénytársaságban, amellyel 60 éves szerződést kötött a település villamosítására.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Hivatali visszaélés

Tökölön Szodoray Árpás községi jegyző beadta nyugdíjazás iránti kérvényét a vármegye alispánjához. Tekintettel arra, hogy Szodoray ellen a pestvidéki törvényszék előtt büntetőeljárás van folyamatban, azonkívül nevezett jegyző ellen a fegyelmi eljárás is megindíttatott, több rendbeli hivatali visszaélés miatt, a nyugdíjazási kérelmét a vizsgálat befejezéséig felfüggesztették.

Kiköltözők Dunaharasztin

Évről-évre szaporodik a dunaharaszti nyaralók száma. Ez a kies a Duna mentén fekvő, fejlődésben lévő nyaralótelep meg is érdemli a bámulatos előretörést. Az árnyas allék, nyílt fekvés és a Dunaág hűvös habjai mintegy csábítják a főváros lakóit az ott nyaralásra. Az előkelőbb családok egész raja tér vissza évről-évre ebbe a kis községbe és már most márciusban alig találni bérlakást a nyár idejére. Úgy értesültünk a nyaralók egy része sporttelepet akar létesíteni ott.

Így nézett ki a Budapest Környéke 1933-ban

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Aszfaltozás Soroksáron

Közismerestes Soroksár konzervatívizmusa. Mikor világítása villamos lett, szörnyű lett a megrökönyödése a véneknek. Minek is a világítás, tisztességes ember este otthon ül, aki meg portyáz, törje a nyakát. A közgyűlés már tavaly elhatározta, hogy a főutca mindkét oldala asphaltot kap, a főtér és a templomtér pedig rendeztetik. Mire a szüret itt lesz, a deli sváb menyecskék és legények asphalt járdán fognak már végig parádézni. Bizony megérjük még, hogy vízvezetéket és csatornázást is megszavaznak a község derék urai.

Szentendrei HÉV elődje

A szentendrei vicinális, a helyi érdekű vasutak igazgatósága arról tett jelentést, hogy a Szentendréről a fővárosba közlekedő vonalait ezentúl csak Óbuda-Főtérig járatja, holott ezeknek a vonalaknak a végállomása a Pálffy-tér volt. A vasúti és hajózási főfelügyelet utasította őket, hogy állítsák vissza az eredeti menetrendet.

Települések versenye a vállalkozásokért

Sok iparcikk készül külföldön, ezért sok pénzünk kél lábra, vándorol ki népünk, épp ezért örömmel üdvözlünk minden kezdeményezést és vállalkozást, amely gazdasági önállóságunkat bármilyen csekély mértékben is hivatva van emelni. Feltesszük, Erzsébatfalva vezetése, ha már nem tud ingyen telket adni, legalább megkönnyíti a településre a célt, nehogy a főváros megneszelvén szándékukat elhalássza orra elől azt a bizonyos jövedelmet, melyet ily nagy ipari vállalat nyújtana.

Szigetszentmiklós területbővítése

Sziget-Szt.Miklós község birtokossága elhatározta, hogy bérbe veszi a Lakihegyi pusztát, amely a császári és királyi alapítvány uradalom tulajdonát képezi. Az öt tagú küldöttség felutazott Bécsbe.

BKV-hajók elődei Visegrádig jártak

A Magyar Folyam és Tengerhajózási részvénytársaság közhírré teszi, hogy a kis Dunában Budapest-Visegrád-Dömös között közlekedő gőzös folyó évi március hó 25-től kezdve Óbudán is kiköt, ezzel a vonal összes állomásait érinti.

Eladó ház és terjed az új dízel technológia, mint most az elektromos autózás

Családiház Kispesten a Rózsa utcábana 78-as villamosmegálló mellett 4590 forintért eladó, teher 100 forint. Egy másik hirdetés, szintén 1907-ből: Diesel motorral a tényleges lóerő óránként körülbelül 1 fillérbe kerül. Keresse a Fegyver- és Gépgyár részvénytársaságot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kilátás 1907-ben a Gellérthegyről a Királyi Palota (ma Budavári Palota) és a Széchenyi Lánchíd felé – Forrás: Fortepan/BPK-grafika