A vendégek és a pihenni vágyók legnagyobb örömére szombaton kinyithattak a vendéglátó helyek teraszai, és mintegy 10-15 ezer étterem, vendéglő, kerthelyiség várta a visszatérő fogyasztóit. A nagy újranyitási hullámnak sokan örülnek, de a vendéglátó szektor 10-15 százaléka nem tud vigadni, ugyanis nem élte túl közel a féléves zárást.

Meglett a 3,5 milliomodik oltás

Gulyás Gergely miniszter már a csütörtöki kormányinfón jelezte, hogy pénteken be fogják adni a 3,5 milliomodik oltást, ami azt jelentette, hogy a mai napon újra kinyithattak a vendéglátó helyek teraszai. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán is ivott egy sört

Az újraindulással Orbán Viktor is kiült egy sörre szombat délután, az alkalom kapcsán pedig annyit fűzött a facebookos bejegyzéséhez, hogy “Szabad a sör!”.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Betartják a szabályokat

Mint a BudaPestkörnyéke.hu hírportál is megírta, az újrakezdéssel nem minden korlátozást töröltek el: a teraszok reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva, és a fogyasztóknak nem kell maszkot viselniük, viszont a felszolgálóknak igen. Ezt a szabályt betartják a vendéglátósok, sőt egy az ATV-nek megszólaló dolgozó szerint az emberek még arra is figyelnek, hogy megtartsák egymástól a másfél méteres távolságot.

Voltak, akik vártak még a nyitással

A 13. kerületi Pozsonyi úton is akadt dolga a pincéreknek, hogy elrendezzék az egymást érő helyek teraszait. Ugyanakkor sokan vannak olyanok, akik bár megtehették volna, mégsem nyitottak ki, mert többnyire külföldi vendégkörrel rendelkeznek.

Sokan utaztak inkább

A jó időnek köszönhetően többen voltak olyanok is, akik az újranyitást összekötötték egy kis kirándulással, és leutaztak például a Balaton-partjára koktélozgatni. A Balatonon sokan bíznak abban, hogy a jó idő kitart, mert ez segít nekik az amúgy nehéz újrakezdésben.

Lesznek, akik nem nyitnak ki többé

Az ATV híradója szerint vendéglátó szektor 10-15%-a nem reménykedhet abban, hogy újra kinyithat, mert a kíméletlen zárás miatt teljesen csődbe ment. A vendéglátósok több mint egy éve küzdenek, hogy életben tudják tartani a vállalkozásukat, azonban ez többeknek nem sikerült.

22 ezer vendéglátó egység üzemelt

Kovács László, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke szerint összesen 22 ezer vendéglátós vállalkozás volt Magyarországon 2019-ben, és 52 ezer üzlet. Ebből az elnök ki is számolta, hányan zárhattak be.

Ezt mondta

„Ebből körülbelül 4-5 ezer lehet, hogy ki sem nyit és vélhetően ennél még több fog lemorzsolódni majd őszre, amikor kiderül, hogy mekkora lesz a kereslet” – nyilatkozta Kovács László.

Lesz áremelkedés

A fogyasztók lehet, hogy meg fognak lepődni, amikor ránéznek a számlára, ugyanis a válság miatt a vendéglősök is megnyomták az árakat: nagyjából 10-15 százalékos drágulásra lehet számítani. A Vendéglátók Ipartestülete szerint erre a munkabér és az alapanyagár emelkedése miatt is szükség volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Terasz – Forrás: BudaPestkörnyéke