Orvosok egy csoportja azért kezdett el kampányolni Magyarországon, hogy kötelező legyen a koronavírus elleni vakcina. Múlt héten a világon először egy lengyel kisváros önkormányzata fogadta el a kötelező Covid-védőoltásról szóló rendeletet.

Gyorsan vége lenne a járványnak

Dr. Apostol János és kollégái úgy vélik, ha kötelezővé tennék Magyarországon a koronavírus elleni védőoltást, augusztus végére le lehetne szerelni a Covid-osztályokat, és az ott dolgozók visszamehetnének az eredeti munkájukhoz, végre lenne más beszédtémánk is, mint a vírus, és visszatérne a régi életünk – írja az Atv.hu A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fél ország továbbra is megfertőződhet

Ha május közepére leállnak az oltások, mert kifogyunk a regisztráltakból, akkor marad 5,5 millió magyar, aki „bármikor megfertőződhet, Covid-osztályos ellátásra szorulhat és meghalhat”.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Gyógyítás és megelőzés

„Az orvosi eskünk azt is tartalmazza, hogy nemcsak gyógyítani, hanem megelőzni is kötelesek vagyunk. Ha itt van a kezünkben egy megoldás, amivel megelőzhetnénk a tömeges megbetegedést és elhalálozást, miért nem használjuk ki?” – nyilatkozta az orvos.

Össztársadalmi hatás

Apostol doktor szerint jelen helyzetben „nemcsak az egyén jogát kell nézni, hanem az oltás össztársadalmi hatását is, ami épp ezért ebben a helyzetben felülírhatja a szuverén indokokat”.

Beavatkozás a magánszférába

Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet jogásza ezzel szemben a hvg.hu-nak azt mondta: meggyőződése szerint a védőoltás kötelezővé tétele jelentős beavatkozás az egyén magánszférájába és önrendelkezésébe, s ha ez megtörténne, akkor az egészségügyi törvényen alapuló pontos szabályozásra lenne szükség. 

4,1 millió beoltott

A kormányzati oldal friss tájékoztatása szerint folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 099 495 fő, közülük 2 157 637 fő már a második oltását is megkapta. 726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045  főre emelkedett. 

4,7 millióan regisztráltak

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 532 990 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 223 802 főre csökkent. 4739  koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni. 

Újraindítás

Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyekSzámos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. Már a 16 -18  éveseket is lehet regisztrálni oltásra, és mától a Magyarországon élő külföldiek is tudnak regisztrálni oltásra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Vasvári Tamás