Már 8338 új rendszámmal találkozhatunk az utakon – derült ki a Technológiai és Ipari Minisztérium friss posztjából. Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta július 1-jétől kapnak négy betűs, három számos, címeres rendszámokat az újonnan forgalomba helyezett autók.

Új rendszámok

A NISZ Zrt. friss adatai szerint néhány nap leforgása alatt, már 8338 új rendszám talált gazdára, ebből 6500 új rendszámot személyautókra szereltek fel, majdnem ötszázat pedig zöld alapszínnel a környezetkímélő, többnyire tisztán elektromos járművekre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyedi igények

Ezen túlmenően az első héten közel félezer egyedi vagy egyénileg kiválasztott hatósági jelzésre érkezett be igény, négyszázat már ki is adtak közülük.  Az egyéni rendszámtáblákról egyébként azt mondja a rendelet, hogy „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák. Egy ilyen rendszám egyébként 435 ezer forintba kerül.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Felfokozott érdeklődés

A felfokozott érdeklődést jelzi, hogy ha egy teljes évig ebben az ütemben fogynának a táblák, több mint 430 ezer kelne el belőlük. Tavaly 313 ezer, tavalyelőtt 316 ezer gépjárművet helyeztek először forgalomba Magyarországon.

Az utolsó

A három betű, három számos változatból utolsóként legyártott tábla a THW-647-es volt, derül ki a minisztérium bejegyzéséből.

Új szabályok

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálon írtunk arról, hogy új rendszámon első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzónak kell lennie. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. Az új szabályok alapján matematikailag 450 millió új rendszámot adhatnak ki, ez több száz évre elegendő lehet.

Marad az EU-címere is

A rendszámtáblán, csakúgy, mint a mostaniakon, ott lesz az EU-címer, és a H betű is kék háttéren. A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd.

Kapcsolódó:

Több helyen elfogytak a régiek, ilyenek lesznek az új rendszámok júliustól

A rendeletben kép is szerepel az új rendszámokról:

Forrás: Magyar Közlöny

Kivételes esetek

Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT. A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön.

Hatósági rendszámok

A rendelet szerint „a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető.

Messziről felismerhető rendőrautók

Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Új rendszámtábla – Fotó: MTI/Demecs Zsolt