Vasárnap délelőtt celebrál szentmisét a pápa a Kossuth téren, amelyre rengeteg résztvevőt várnak. Ez lesz a szentatya látogatásának legfőbb eseménye, vasárnap délután visszautazik a Vatikánba. Mutatjuk a legfontosabbak mire készüljön, aki a helyszínen tekinti meg az eseményt.

Nem kell előzetesen regisztrálni

Mintegy huszonötezer ember az előre felépített lelátókon foglalhat helyet. A szentmisén bárki részt vehet, és akinek nem jut hely a Kossuth téren, azok a környező utcákban, kivetítőkön követhetik az eseményeket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közlekedési káosz várható

A város számos pontját lezárják a forgalom elől, ahogy azt a budapestkornyeke.hu is megírta. A szervezők a gyalogos, vagy tömegközlekedéssel történő érkezést javasolják. A gépjárművekkel jó messze tudnak csak megállni, lévén a tér közelében nem lehet parkolni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mi az amit semmiféleképp se vigyünk magunkkal

Tilos a pirotechnikai eszközök, illetve bármilyen, a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak bevitele. Élő állat bevitele a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyák kivételével szintén tilos.

Zarándokszékek, zászlók és táblák lehetnek

De ezek is csak meghatározott méretben. Így zászló- vagy transzparenstartó rudak hossza nem haladhatja meg a másfél métert.

A szentmise után még egy program vár Ferenc pápára

A Kossuth téri szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel. Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

Aki otthonról követné az eseményeket

Ferenc pápa útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban a vasárnapi események is élőben lesznek láthatók, hallhatók.

Kiemelten figyeltek a pápa biztonságára

Nem volt véletlen, hogy nem árulták el, a pápa percre pontosan, mikor érkezik a különböző programok helyszínére. Továbbá az is tudatos, hogy amikor a pápa repülőre száll, akkor lezárják a légteret. Ez nem csak az esetleges terrorcselekmények elkerülése miatt, de a balesetek megelőzése végett is fontos, ugyanis a pápához hasonló, magas rangú személyt szállító gépeknek minden esetben prioritása van

Katonai múlt

„A TEK szinergiában dolgozik a svájci gárdával. Utóbbi nem csak a régies kosztümbe öltözött, alabárdos, sisakot viselő testőrök, hanem nagyon jól képzett, katonai- vagy titkosszolgálati múlttal rendelkező szakemberek” – magyarázta George Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Borsnak.

Szigor

„Rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a pápa szállásának biztonságára, hogy véletlenül se kerülhesse oda semmilyen robbanóanyag, ami Őszentsége életét veszélyeztetné. Ugyancsak szigorúan ellenőrizték a pápai szentmiséhez épített színpad alkotóelemeit. Léteznek olyan szenzorok, melyek még a robbanóanyagok molekuláris kipárolgását is képesek észlelni”

Bombakereső kutyák

A szakértő ezen túlmenően azt is elmondta, a különböző helyszíneken bombakereső kutyákat is bevetnek, továbbá mesterlövészek is mindig jelen vannak. A nép között civil ruhás rendőrök állnak készenlétben, ha pedig valaki furcsán viselkedik, azonnal intézkednek.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd