Budapest 18 választókerületéből egyet vesztett el az egyesült ellenzék. Ez derült ki a szavazatok teljes feldolgozása után. szombaton számolták meg az átjelentkezettek szavazatait, ezek között voltak azok, amelyeket a külképviseleteken adtak le.

A mai napon a Fidesz és a Mi hazánk is bukott egy mandátumot

100%-os feldolgozottság mellett végül 135 mandátuma lett a Fidesznek. Ezzel a kormánypártnak kényelmes kétharmados többsége van az Országgyűlésben. a Mi Hazánk az utolsó pillanatban elveszített egy mandátumot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hárommillió felett a Fidesz-KDNP

A Nemzeti Választási Iroda megszámolta a levélszavazatokat, a külképviseleteken szavazottak és a határon túliak szavazatait összevetve, 100%-os feldolgozottság mellett a Fidesz 3 millió 57 ezer szavazatot kapott, a listás szavazatok 54,1%-át szerezte meg. Az Egységben Magyarországért pártszövetség 1 millió 947 ezer szavazattal 34,5%-ot szerzett, a Mi Hazánk 332 ezer szavazatot kapott, ezzel a párt, 5,9 százalékkal bent van a parlamentben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ahol fordított az ellenzék

A 16. kerületben (13. választókerület) Vajda Zoltán Tamás a szavazatok 45,46%-át szerezte meg, megelőzve a fideszes Szatmáry Kristófot (aki listáról így is bejutott), ő 44,61%-ot szerzett. A külföldön leadott szavazatok megszámlálása előtt még Szatmáry vezetett mindössze 7 századdal, pontosabban 38 voksal, de az ellenzéki jelölt 500-zal többet kapott külföldről.

Mandátumok

A Fidesznek 135 mandátuma lesz, az Egységben Magyarországért szövetségnek 57 képviselője, ez 6 párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) közt oszlik meg. A Mi Hazánk 6 mandátumhoz jutott, majd egy hétig hét helyet tudhattak magukénak.

A levélszavazatokban a Fidesz tarolt

A voksok 93,97 százalékát szerezték meg a kormánypártok a levélszavazatok közül. Ezeket jellemzően a határon túliak adják fel, olyanok, akik magyar állampolgárok, de nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Ők egyéniben nem szavazhatnak. 2022-ben egy, fideszes mandátum sorsáról döntöttek. Az mindenesetre érdekes, hogy a Fidesz arányaiban kevesebbet kapott, mint 2018-ban.

Márki-Zay Péter szerint győzött Hódmezővásárhelyen

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a külképviseleti szavazatok után ő nyert Hódmezővásárhelyen. A hvg.hu azt számolta ki, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester a városi körzetekben 12718, Lázár János viszont csak 12514-et.

Lázár János másképpen számol

A volt miniszter szerint azonban ő nyert, mondván „a ma megszámolt, külképviseleteken leadott, valamint átjelentkező választók szavazatai nem csak a városból, hanem az egész körzetből érkeztek”. A választókerületet egyébként Lázár János meggyőző, 11 és fél százalékos előnnyel nyerte. Ha van kedved, akkor itt tudod ellenőrizni, hogy kinek van igaza, 51 körzetet kell átszámoljál.

Egy markáns réteg az ellenzék mellett volt

Az egészből annyi látszik, hogy a külképviseleteken szavazók jelentős többsége (becslések szerint 85 százalék) az ellenzékre voksolt. Ők azok, akik külföldön élnek, de itthon van állandó lakcímük. A külképviseleteken szavazhattak, mintegy 65 ezer embert vettek itt nyilvántartásba.

Nincs a Fidesz ellen

A magyar országgyűlés érdekesége, hogy ismét bekerült egy német nemzetiségi képviselő, Ritter Imre. Az MNOÖ 24630 szavazatok kapott és ez elég volt a mandátumhoz. Ritter Imréről azt érdemes tudni, hogy 2006-ban a Fidesz és a KDNP jelöltjeként tagja lett a budaörsi képviselő-testületnek, 2010-ben budaörsi polgármesterjelölt volt, de nem nyert.