Egy kismamánál a 26. terhességi héten, az életet veszélyeztető állapotot észleltek. A Honvédkórház és a grazi egyetemi klinika szakmai összefogásnak köszönhetően még a mama hasában életmentő beavatkozást végezhettek el. A kicsi megmenekült.

Speciális beavatkozás

Méhen belül kezelték azt a magzatot, amely vért kapott az állapotosság 26. hetében. A beavatkozást követően a terhesség egészen a 36. hétig kihordható volt – írja a Honvédkórház közösségi oldala.

3200 grammal születhetett meg

A körültekintő terhességgondozásnak köszönhetően az édesanya egy egészséges, 3,2 kg súlyú kisfiúnak adott életet, akit még egy ideig a koraszülött osztályon ápolnak, azonban bíznak benne, hogy mielőbb az otthonában lehet majd szüleivel és testvéreivel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A poszt

Egy másik bravúros beavatkozás egy kicsi érdekében

Még október 7-én született az a 750 g-os ikerpár akik mára elértek a 2000 grammot – erről a mai napon számoltak be az orvosok. A kislányokat “még egy rövid ideig a 2-es szintű PIC osztályon” ápolják. Azt írják a korház Facebook-oldalán: nehéz szívvel köszönünk el tőlük, de áthelyezésük lehetővé teszi majd a 3-as szintű PIC osztályunk számára, hogy újabb extrém-koraszülött babáknak segíthessünk.

A pápa demográfiai télről beszélt

A szülőket, az egyházat és a társadalmat is a család támogatására, védelmére, őrzésére szólította fel Ferenc pápa, aki aggodalmát fejezte a gyermektelenséghez vezető “demográfiai tél” miatt a Szent Péter térre néző ablakból mondott beszédében még vasárnap.

Tökéletesség nincs

Ferenc pápa hozzátette, nem létezik “a szentképeken ábrázolt tökéletes szentcsalád”, mivel a családi élet mindennapos kihívásokból áll váratlan problémákkal, szenvedéssel, fájdalommal. Megoldásként egymás meghallgatását, megértését szorgalmazta, párbeszédet a mobiltelefonokkal való elszigetelődés helyett, hangoztatva, hogy a családoknak szembe kell szállni az “egó diktatúrájával”.     Arra kérte a szülőket, gyerekeket, egyházat és a civil társadalmat, hogy támogassák, védjék és őrizzék a családot.

Nőtt a születések száma

2021 novemberében 7740 gyermek született, és 14 984-en haltak meg. 2020 novemberéhez viszonyítva az élveszületések száma 4,2%-kal nőtt, a halálozásoké 9,7%-kal csökkent.

Árnyaltabb statisztika

2021 január–novemberében 85 479 gyermek jött világra, ez 0,4%-kal, 346 újszülöttel több a 2020. január–novemberinél. Ezen belül januárban 9,4, április–júliusban 2,0%-kal kevesebben, míg február–márciusban 5,8, augusztus–novemberben 2,8%-kal többen születtek, mint 2020 azonos hónapjaiban.

Címlapfotó: Honvédkórház.