Az egészségügyi szakértő Facebook-posztjában arról ír, hogy a július 1-jei társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos szigorítások időzítése nem ideális az első és a második hullám között.

Ahogy arról az mfor is beszámolt, aki bármilyen okból nem fizette az egészségbiztosítási (társadalombiztosítási) járulékot, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie.„Remek az időzítés, a gazdaság romokban, a munkanélküliek száma több százezer fő, egy csomó iparág még be sem indult, és itt is van a TB szigorítás. (Amelynek egyébként, ha nem is ebben a formában, de egy normális piacgazdasági helyzetben helye volna.) De nem most, és nem így!” – írja közösségi oldalán Dr. Kunetz Zsombor.

A szigorításnak köszönhetően 2020. júliusától már nincs lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék utólagos befizetésével a jogviszony utólagos/visszamenőleges rendezésére, vagyis a betegeknek, ha ebben az időszakban látják el őket, ki kell fizetniük a szolgáltatás díját.
„Tehát, aki nincs bejelentve, (akár önhibáján kívül), vagy nem fizetett TB-t az azzal kell, hogy szembenézzen, hogy akár egy daganatos betegség kezelése során felmerülő több millió forintos számlát is kifizessen, persze csak akkor ha élni akar” – olvasható a posztban. 

A szakértő szerint bár a törvény szerint a sürgősségi ellátás mindenkinek jár, hiába számíthatunk alanyi jogon a sürgősségi ellátásra, ha ezt is ki kell visszamenőleg fizetni járulékelmaradás esetén. Például a hajléktalanok esetében minden bizonnyal nehéz helyzeteket fog előidézni a Hippokratészi eskü és a nyilvánvalóan érvénytelen TAJ-kártya miatti döntések az egészségügyi dolgozóknál.Kunetz Zsombor szerint ezt a kiélezett helyzetet tovább fokozza és további forrásokat von el a gyógyító munkától, mindezt egy válsághelyzet kellős közepén – mégpedig azért, mert ha az érintett nem tud fizetni, akkor jön a NAV és árverez.

A NAV ugyanis fokozott figyelemmel kíséri az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezetteket. A NAV a járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán előírja, a befizetéseket pedig nyilvántartja. Aki jogosulatlanul veszi igénybe a közegészségügyi intézményeket, arról úgynevezett „kapcsolati kód” feltüntetésével tájékoztatják a NAV-ot.

Facebook-poszt arra is felhívja a figyelmet, hogy a NEAK Egészségügyi ellátások igénybevételi szabályai 2020. július 1-jével című dokumentuma kimondja:”Az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulék, adók módjára behajtandó köztartozásnak, azaz az adóhatóság által végrehajtható tartozásnak minősül.”

Remek az időzítés, a gazdaság romokban, a munkanélküliek száma több százezer fő, egy csomó iparág még be sem indult, és…

Posted by Dr. Kunetz Zsombor MBA on Wednesday, July 8, 2020

Amit Kunetz úgy kommentál, hogy addig sem a jogalkotó, vagy a biztosító fog a beteggel konfrontálódni, hanem az egyébként teljesen leterhelt egészségügyi személyzet.