Kérdés persze, hogy ezzel sikerül-e elkerülni, hogy ismét veszélyhelyzet alakuljon ki. Végleges megoldást a hálózati karbantartás jelentene, amire pillanatnyilag nem látszik kormányzati szándék.

Itt is oda kell figyelni

Budakalász és másik 14 pilis-dunakanyari település vezetőjétől első fokú vízkorlátozás elrendelését kérte a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) – közölte oldalán a budakalászi önkormányzat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kritikus üzemállapot jöhet

A szolgáltató jelezte: a jelenlegi vízfogyasztás mellett az ivóvízkutak maximális kapacitással működnek. Amennyiben a meleg miatt tovább nő a fogyasztás, kritikus üzemállapot alakulhat ki. Ennek jegyében mindenkitől észszerű felhasználást kérnek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tavaly már kialakult egy nagyobb vízhiánya

Mindez azt jelenti, hogy a Budakalászon élőknek nem árt mellőzniük a kerti medencék feltöltését és a locsolást, hogy mindenki vízhez juthasson. A beszámolóban emlékeztetnek, hogy a kánikula és a hálózat műszaki állapota miatt tavaly nyáron hosszú időn át kritikus vízhiány alakult ki a régióban.

Nem Budakalász a kivétel

Budakalász már a sokadik agglomerációs település, ahol hasonló figyelmeztetést adtak ki vagy valamilyen korlátozást kellett elrendelni. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a nagykovácsi polgármester tájékoztatása szerint elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el a településen.

Vízhiány fenyeget

Nagykovácsi polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin már korábban arról posztolt a hivatalos oldalán, hogy ismét vízhiány lehet a településen és mindenkit arra kérnek, hogy fontolja meg, mennyi vizet használ.

Senki ne töltsön most medencét

A DMRV arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a vízhiány kialakulásának érdekében mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására. Ne töltsenek medencéket, mert még egy felfújható gyermekmedencében is bőven elfér 1-2 köbméter víz, a merev falú medencékbe pedig ennél jóval több fér.

Ne locsoljanak csapvízzel

Azt is kérte a vízszolgáltató, hogy ne mossanak autót és csökkentsék a növényzet locsolására felhasznált ivóvíz mennyiséget, sőt lehetőség szerint csak összegyűjtött csapadékvizet használjanak a kertben.

Elképesztő hőség lesz a fővárosban

A napokban 35-38 fokos hőségre kell számítani Budapesten és környékén. Július 10-én 0 órától másodfokú hőségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig érvényben lesz.

Extrém meleg

A fővárosban élők, dolgozók, valamint a turisták komoly veszélynek vannak kitéve. A városvezetés és a budapesti közszolgáltatók összefogtak, hogy a körülményekhez képest élhető maradjon Budapest még ilyen extrém melegben is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Freepik-illusztráció.)