Különleges státuszba kerülnek az egyházak és szervezeteik az új kormányrendelet szerint. Az egy felhasználási helyen lévő egy vagy több lakás, plébánia, parókia, rendház rezsicsökkentett áron fogyaszthatja a gázt akkor is, ha az épületben nem csak egyházi személyek laknak. Közben Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a magas energiaárak miatt a fővárosnak az villanyszámlára sincs pénze.

Lakossági áron kapják a gázt

Az egyházaknak és szervezeteiknek, intézményeiknek ad különleges elbánást a kormány legújabb rendelete szerint. Az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház –az egyházi törvény előírásától eltérően – akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Különös bánásmód

Tehát a lakosságnak meghatározott mennyiségig a kedvezményes árat fizetik „a felhasználási hely lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján” kiszámítva, afölött pedig a csökkentett piaci árat. A kormány még a szerzetesek és apácák olyan rendházaira is gondolt, amelyekben nincsenek önálló lakások, ott a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kiakadt a polgármester

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a hírre a következőket reagálta Facebook oldalán: Az egyházak lakossági fogyasztónak számítanak, az önkormányzatok nem. A lelki gondozás nagyon fontos. Az óvoda, bölcsőde, idősellátás, háziorvosok, szakrendelők, kulturális intézmények, születés, házasság, halotti anyakönyvi ügyek, járdatakarítás, útjavítás, szemétszállítás, zöldfelületek gondozása, közvilágítás, stb. stb…, vagyis az önkormányzati feladatok is vagy nem?”.

Bajban van Budapest

„Ha az energiaárak maradnak, és nem érkezik kormányzati segítség, ezt az évet Budapest nem tudja végigcsinálni” – mondta már Karácsony Gergely mondta az ATV-nek.  A főpolgármester egy rendezvényen értékelte az elmúlt három évet, azt mondta, a főváros saját bevétele arra sem elég, hogy kifizessék a villanyszámlát.

Túl kell élni 2023-at

„Teljesen világos szerintem, hogy mi az, amit kell csinálnunk 2030-ig, ehhez azonban túl kell élnünk 2023-at” – mondta a főpolgármester.

164 milliárddal kevesebb

Karácsony Gergely azt mondta, 2022-ig a kormányzati döntések 164 milliárd forintot vettek ki az önkormányzat költségvetéséből. „Bízunk az európai szabályozásban, bízunk a háború végében, mindenben bízunk, és szeretnénk bízni a kormány partnerségében is”.  

Kormányzati segítség

„Ha ezek az energiaárak maradnak, és nincs kormányzati segítség, akkor ezt az évet nem tudjuk végigcsinálni, ez egész biztos” – mondta Karácsony Gergely.

Szolidaritási adó

Horváth Csaba, Zugló polgármestere szerint a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a kormány jövőre lemondana a szolidaritási adóról, ez egy gyors segítséget jelentene az önkormányzatoknak. Zuglónak csak az energiaválság és az infláció 3 milliárd forintos pluszterhet jelent.

7 milliárd minusz

„Ezen kívül a szolidaritási adó jövőre kormány által elvárt 3,6 milliárd forintos tétele, és a gépjárműadó továbbra is elvont összege összesen több mint 7 milliárd forintos lyukat ütött Zugló költségvetésében” – fogalmazott a kerület polgármestere, Horváth Csaba.

Erzsébetvárosban eladják az ingatlanokat

A 7. kerület polgármestere szerint Erzsébetvárosnak 1,5 milliárdos pluszkiadása lesz az energiaárak emelkedése miatt. Niedermüller Péter azt mondja, az ingatlanvagyonra tudnak támaszkodni. „Ezeknek az épületeknek jelentős részét, nagy részét soha nem fogjuk tudni felújítani, mert olyan költségekkel jár, tehát szükségünk van arra, hogy bevonjunk befektetőket, eladjunk ilyen ingatlanokat”.

Erre költik a bevételt

Niedermüller Péter azt mondta, hogy az ebből befolyó pénzt energiakorszerűsítésre, szociális, illetve közösségi támogatásra fordítják majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szent József Plébániatemplom – Forrás: MTI