Az adott útszakaszon ugyan 50 km/h volt a megengedett legnagyobb sebesség, ám a renitens sofőr erre fittyet hányt.

Tápióbicskén történt

A rendőrség beszámolója szerint 2023. május 9-én kora délután kapták gyorshajtáson az alábbi képen látható autó sofőrjét. A fekete színű gépkocsi vezetője alaposan odalépett a gázra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendőrök sebességmérő készüléke 130 km/h-t mutatott

A gyorshajtásról készült bizonyíték – Fotó: Police.hu

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kirívó gyorshajtást követett el

Ez esetben nem egy enyhe sebességtúllépésről van szó. Ilyen tempóval Magyarországon kizárólag autópályán szabad közlekedni. A szóban forgó kocsi sofőrje azonban lakott területen tette mindezt.

Súlyos bírságot kell majd befizetnie

A szabálytalan sofőr nem fogja olcsón megúszni a dolgot. 300 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthat.

Nemrég változott a gyorshajtók bírságolása

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, sokkal többen kaphatnak gyorshajtás miatt büntetést a jövőben. Idén május 1-jétől ugyanis a rendőrök szigorúbban veszik azt, ha valaki átlépi a megadott sebességhatárt.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Míg régebben volt némi ráhagyás a traffipaxok által mért sebességre, mostantól ez nincs többé. Megeshet akár az is, hogy ha valakit lakott területen bemérnek 51 km/h-val, akkor megbüntetik gyorshajtásért. Régebben ilyesmire nem igazán volt példa.

Régebben feltételeztek némi hibahatárt a traffipaxok esetében

Korábban az volt a gyakorlat, hogy 100 km/h-s sebességig 3 km/h-s toleranciával dolgoztak a rendőrök. 100 km/h sebesség felett 3 százalékos eltérés még belefért. Mostantól viszont amit kijelez a traffipax, azt fogják figyelembe venni.

Nem csak akkor lehet bírságot kapni minimális sebességtúllépésért, ha megállítanak valakit

Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos igyekezett tiszta vizet önteni annak kapcsán, hogy ki és miként kaphat bírságot, ha a megengedettnél nagyobb tempóval közlekedik. Nem kell feltétlenül megállítani ehhez valakit. A kismértékű sebességtúllépések vizsgálata szabálysértési eljárástban történik attól függetlenül, hogy a rendőrök megállították-e az adott jármű vezetőjét vagy sem.

Nem lehet arra hivatkozni, hogy a régi autók sebességmérője pontatlan

Voltak, akik felvetették, hogy az új felfogás nem méltányos azokkal szemben, akiknek régebbi típusú autója van. Erre Óberling József azt mondta, hogy az autógyártók a sebességmérő berendezéseket úgy készítik, hogy azok vagy pontos értéket mutassanak, vagy a valósnál valamivel többet.

Mindenkire vonatkoznak a szabályok

Óberling József hangsúlyozta, mindenkinek a saját felelőssége az, hogy megfelelő műszaki állapotú legyen az az autó, amit használ. A rendőröktől senki sem várhatja el azt, hogy tolerálja, ha nem megfelelő értéket mutat a kocsija sebességmérő berendezése. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: gyorshajtáson ért autós Tápióbicskén – Forrás: Police.hu