Videóban üzent az autósoknak az a mentős, aki tavaly októberben ott volt annál a balesetnél, amikor egy bolgár kamionos halálra gázolta a Magyar Közút egyik dolgozóját. Böősi Zoltán még ma is megrendülten beszél arról, hogy akkor mit látott a baleset helyszínén. Mindenkit arra kér, vigyázzon az úttesteken dolgozó szakemberekre. A videót cikkünk végén tudod megnézni.

Halálos baleset

Tavaly októberben meghalt a Magyar Közút egyik dolgozója munkavégzés közben, miután halálra gázolta egy kamion. A balesetben két másik munkás, valamint a bolgár kamion sofőrje is megsérült. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Terelést építettek ki

A szakemberek az M1-es autópálya lébényi szakaszán építettek ki egy terelést, a munkaterületet ütközési energiaelnyelő modullal felszerelt több tíz tonnás teherautóval biztosították. A bolgár kamionos azonban az előjelzéseket nem vette figyelembe és szinte fékezés nélkül akkora erővel csapódott az energiaelnyelővel szerelt gépnek, hogy azt az oldalára borította és betolta a munkaterületre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Több mentő érkezett

A balesethez több mentőegységet riasztottak. Az egyik mentőautóban Böősi Zoltán mentőtechnikus teljesített szolgálatot.

Óriási pusztítást tud végezni

„Láttam azt, hogy milyen pusztítást tud végezni egy kamion, vagy akár egy személyautó is, ha nekiütközik egy másik autónak. 2021 október 23-án több bajtársammal ott voltunk az M1-es autópályán, ahol a Magyar Közút egyik munkatársa életét vesztette. Azt szeretném kérni tőletek, hogy ahol kint vannak a közút autói, illetve sebességkorlátozó táblák vannak kitéve, lassítsatok, hiszen a közút munkatársait is hazavárják” – mondta a Magyar Közút által készített videóban a mentős.

Így nézett ki a helyszín a baleset után

Forrás: Facebook

Mindenkit hazavárnak

A Magyar Közút „Biztonságunk az Ön kezében van” kampányának részeként évek óta igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy figyeljenek az úton dolgozó közutasokra, hiszen ők is hús-vér emberek, akiket hazavárnak.

5 év alatt 5 halálos áldozat

A kampány nem veszít az érvényéből, hiszen 2016-2021 között összesen 5 halálos, 1 súlyos, 43 személyi sérüléssel járó és 32 kvázi munkabalesetet okoztak felelőtlen közlekedők közutas munkaterületek környezetében.

Tavaly ketten haltak meg

2021-ben a gyorsforgalmi utakon, terelésben történt személyi sérüléses balesetekből közel száz esetet tart nyilván a társaság, csak tavaly 19 alkalommal hajtottak ütközési energialenyelő szerkezetbe és 26 alkalommal mérnökségi gépkocsiba. 2021-ben továbbá sajnos két halálos munkabaleset is történt, amit figyelmetlen közlekedők okoztak.

1500 kilométeres útfelújítás

A Közút is kiemelten arra kér tehát minden autóst, hogy a kihelyezett jelzéseknek megfelelően, körültekintően közlekedjenek az utakon dolgozók és saját testi épségük érdekében is. A kedvező időjárással ugyanis ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a szakemberek a közúti munkálatokhoz, a tervek szerint 2022-ben összesen több mint 1500 kilométeren újulhatnak meg országos utak.

Utazás előtt érdemes tájékozódni

Ezen kívül a napi üzemeltetési és fenntartási munkák, így a lokális és nagyfelületű beavatkozások során is találkozhatnak az utakon a Közút mérnökségi munkatársaival. Valamennyi munkavégzés forgalom- és sebességkorlátozással jár, ami fokozott figyelmet igényel a közlekedés valamennyi résztvevőjétől. Így érdemes még utazás előtt tájékozódnia az autósoknak az aktuális forgalmi helyzetről, korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Böősi Zoltán – Forrás: instagram