A turisztikai szezon nyitányaként, mintegy száz hajó részvételével rendezték meg a 2. Dunakanyari hajós felvonulás Szob és Verőce között. A felvonuló hajók között volt a Dunaújváros aknamentesítő hajó, a vízügy Luppa kitűzőhajója, a katasztrófavédelem Foka hajója és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat hajója is. Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője elmondta, az almúlt időszakban három kikötővel gyarapodott a Dunakanyar. Az eseményen ott volt Szentkirályi Alexandra, akinek a szoknyáját a koranyári szél szépen lobogtatta a szélben.

100 hajó a Dunakanyarban

Nem mindennapi látványban volt része a Dunakanyarban élőknek és az oda látogató turistáknak a hétvégén. Csaknem 100 hajó úszott a folyón, a 2. Dunakanyari hajós felvonuláson. Az eseményen stílusosan egy hajón mondott beszédet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Várakozáson felül

A képviselő elmondta, hogy várakozáson felüli volt a regisztráció. A több mint száz felvonuló hajó között volt például a Dunaújváros aknamentesítő hajó is, a vízügy Luppa kitűzőhajója, a katasztrófavédelem Foka hajója és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat hajója is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Új kikötők

A képviselő arról is beszélt, hogy azért indíthatták el ezt a rendezvényt tavaly, mert előtte felépült a szobi kikötő. 40 esztendő után két évvel ezelőtt lett újra kikötője Szobnak, de 25 évig Verőcének se volt olyan kikötője, amely fogadni tudta volna a Budapest hajót, a két település között pedig Zebegényben is épült új kikötő.

Új lehetőségek

“Három új kikötővel gazdagodott a Dunakanyar, ezért új lehetőségei vannak a hajózásnak, és erre is szeretnénk felhívni a figyelmet” – mondta Rétvári Bence.

Új csónakház

A képviselő hozzátette: emellett már sokkal több vízi létesítménnyel várják az ide érkezőket, de nemcsak a motoros hajókat. Egy teljesen új csónakház várja az evezni akarókat Szobon és Vácon, valamint három strand is megújult ezen a szakaszon, és a börzsönyi kisvasutakat is az elmúlt öt évben újították fel – írja a 0627.hu portál.

Hajón beszéltek a felszólalók

Balról jobbra: Rétvári Bence, Vác KDNP-s országgyűlési képviselője, Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshely és vendéglátás programigazgatója, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Erős Gábor, Esztergom országgyűlési képviselője – Fotó: MTI/Kovács Attila

Összehozni a közösséget

A rendezvény megnyitóján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is felszólalt. Elmondta, hogy a szervezők egyik célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a Dunakanyar lehetőségeire, emellett összekovácsolja a hajós közösséget.

Fantasztikus célpont

„A Dunakanyar sokaknak a hazáját jelenti, sokan itt élnek, sokaknak egy fantasztikus turisztikai célpont országon belül, de nagyon fontos az, hogy úgy tekintsünk rá, mint a turisztika egyik nagyon fontos desztinációjára, és ilyen formán a magyar gazdaság erősödéséhez is hozzájárul.” – tette hozzá a kormányszóvivő, akinek hosszú szoknyáját meglobogtatta a dunai szél.

20 százalékos növekedés

A kormányszóvivő emlékeztetett arra is, hogy az idei első negyedévben a vendéglátás árbevétele csaknem 280 milliárd forint volt, ezzel az egy évvel korábbi duplájára emelkedett. “Ha nem is fogjuk elérni a 2019-es rekordévet, amikor 41 millió vendégéjszakával számolhattunk, 36-37 millió vendégéjszakát várhatunk az idei évben, ez 20 százalékos forgalomnövekedést jelent majd a szálláshelyeken és a vendéglátásban a tavalyi évhez viszonyítva” – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dunakanyar napijegy

Szentkirályi Alexandra arról is beszélt, hogy számos módon igyekszik a kormány is erősíteni a turisztikai szektort, a belföldi turizmust. „Ne felejtsük el például az idén is működő Kajla programot, ami a gyerekeknek, ezen keresztül pedig a szülőknek jelent lehetőséget, a SZÉP-kártyák közötti átjárhatóságnak a fenntartását, vagy a Dunakanyar napijegyet, amivel tavaly is több mint hétezren éltek már, és ami megint hozzátesz ahhoz, hogy még kényelmesebben, még egyszerűbben fedezhessük fel a Dunakanyar szépségeit” – fogalmazott a kormányszóvivő. Ide kapcsolódik: Ennek most nagyon fognak örülni a kirándulók: újra lesz közlekedési szuperjegy a Dunakanyarban

Kiemelt kép: Hajós felvonulás a Dunakanyarban – Fotó: MTI/Kovács Attila