Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, ma délután átadták Budakeszi új uszodáját. A délutáni eseményen az olimpikonok mellett Lázár János miniszter is tiszteletét tette. Beszédében olyant mondott a helyi polgármesternek, Győri Ottiliának, hogy a városvezető láthatóan meglepődött és az országgyűlési képviselő, Menczer Tamás is csak kapkodta a fejét.

Róla nevezték el

“Köszönöm, hogy rólam nevezték el, ez nekem nagyon nagy megtiszteltetés” – mondta Budakeszi új uszodájának névadója, Hargitay András, olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok sportlegenda kedden az uszoda ünnepélyes átadóján. A Budakeszin élő sportoló hozzátette: egy ilyen uszoda nagy lehetőség mindenki számára, hogy visszatérjen abba a közegbe, amelyben kilenc hónapig volt a születése előtt, az édesanyánk hasában, a magzatvízben.

Megdicsérte a miniszter a polgármestert

A megnyitón ott volt Lázár János építési és közlekedési miniszter. Elmondta, hogy Budakeszi polgármestere, Győri Ottilia sokat lobbizott azért, hogy ez az uszoda megépüljön, ráadásul úgy, hogy ez a budakeszieknek, vagyis a városnak semmibe se kerüljön. A miniszter azért is megdicsérte a polgármestert, hogy olyan jó lobbimunkát végzett, hogy az uszoda fenntartása sem fog a városnak pénzbe kerülni, ugyanis az uszoda üzemeltetője a Nemzeti Sportügynökség lesz, nem pedig a város.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Zavarba jött a polgármester

Lázár János hozzátette: az uszoda fenntartása évente 90 millió forintba kerül, de ezt sem a városnak kell fizetnie, a kormány állja a számlát – mert ezt is kilobbizta a polgármester – mondta, közben Győri Ottilia felé fordult mosolyogva, elismerve az érdekérvényesítő képességét. A polgármester meglepődve hallgatta a miniszter dicsérő szavait, éppen a közönség között állt, láthatóan kicsit zavarba is jött, aztán ő is a mikrofonhoz lépett. Nekünk úgy tűnt, hogy a helyi országgyűlési képviselő, Mencer Tamás is meglepődött a miniszter polgármesterhez intézett szavain.

Budakeszi álma

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere a megnyitón elmesélte, hogy néhány évvel ezelőtt egy eseményen találkozott Orbán Viktorral, akinek elmondta, hogy a budakeszi embereknek van egy nagy álma: szeretnének egy uszodát. Most megvalósult. “Hála és köszönet a MIniszterelnök úrnak és Magyarország kormányának” – mondta a polgármester.

25 méteres medence

Az új uszoda 1,5 milliárd forintos állami beruházás keretében épült, melyről még 3 éve, 2020-ban döntött a Magyar Kormány. Az építési területet Budakeszi Város Önkormányzata biztosította. Az épületben két medence van, egy 25 méteres, hat sávos nagymedence és egy kisebb, 10 méteres, és 80 centi mély tanmedence.

Nagy ünnep

Menczer Tamás, aki Budakeszi térségének fideszes országgyűlési képviselője, nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a Buda-környéki régió életében. Mint mondta: képviselőként feladata azt segíteni, hogy a Buda-környékiek élete a lehető legjobb, legkényelmesebb és legkomfortosabb legyen, és ebben a munkában az uszoda átadása jelentős lépés – tette hozzá.

Szerdán kezdődik a próbaüzem

Az új uszoda egyaránt alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra, és az oktatási időn kívül a település lakosai, valamint a versenysportolók is igénybe vehetik az uszoda szolgáltatásait. Az uszoda terheléses próbaüzeme szerdán kezdődik, a próbaüzem idején az előre egyeztetett csoportok mellett a lakosság is használhatja a létesítményt. A felnőtt belépő 950 forint, a diákok és a nyugdíjasok 650-ért, a gyerekek pedig 200 forintért meghetnek be egy alkalommal.

Középen a névadó

Balról-jobbra: Jansik Szilárd, olimpiai bronzérmes, világ-, és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, Hargitay András, az uszoda névadója, olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok, Meczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője és Gyurta Dániel, olimpiai bajnok, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó

Kiemelt kép: Menczer Tamás, Győri Ottilia, Lázár János – Forrás: Facebook