A Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium pont a karácsonyi ünnepekre időzítette az országos építéséi szabályzat módosításának társadalmi vitáját, ezért annak márciusi élesedésével tűnt csak fel mindenkinek, hogy Magyarországon gyakorlatilag bárhova épülhet tanya, ráadásul nem is kicsi.

Hatalmas tanya

A 24.hu írása szerint az önkormányzatok csak most szembesültek azzal a ténnyel, hogy a helyi építési szabályzatnál felsőbbrendű jogszabálynak számító OTÉK-ot alaposan módosították és átírták. Ennek értelmében kvázi az egész országot egy hatalmas tanyává nyilvánították, ami azt jelenti, hogy az agglomerációban már ott is lehet építkezni, ahol eddig nem szabadott. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sunyiban

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének persze ez nagyon nem tetszik, sőt egyenesen visszavonatnák a sunyiban megalkotott jogszabályokat, hovatovább az Építész Kamara is tiltakozik a módosítások ellen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Volt vita, de…

A módosító tervezetet bár kötelező jelleggel társadalmi vitára bocsátották, ám az időzítés nem volt éppen a legjobb. Tavaly december 18. és 25. között lehetett véleményezni a tervezetet, ami eléggé nonszensz, hiszen 18-a vasárnapra esett, 22-től pedig közigazgatási szünet volt, így kb. két nap lett volna arra, hogy bárki átnézze és véleményezze a javaslatot.

Későn eszméltek

Ám valószínűleg nem sokan tették meg ezt a karácsonyra való készülődés miatt. A későn eszmélő polgármesterek most hevesen panaszkodni kezdtek, sőt az Építész Kamara is azt mondta, őket sem tájékoztatta a minisztérium.

Mi a probléma?

Persze most jogosan merülhet fel a kérdés, miért is verte ki ennyire a biztosítékot Lázárék tanyásítást megengedő szabályzata? Nos, a módosítás értelmében az ország területén bárhol – még ha helyben másképp is rendelkezik egy önkormányzat -, az adott település külterületén gyakorlatilag bárhova felhúzható épület, akár gazdasági, akár lakóépület, ráadásul, az ingatlan 30 százaléka beépíthető az új szabályok szerint a korábbi 3 százalék helyett.

Kivették

A módosítás szerint az építménynek maximum a negyede lehet lakóépület, a többit gazdasági funkcióval kell ellátni. A rendelet eredeti szövegéből egyébként egészen egyszerűen kivették azt a részt, amely eddig a klasszikus tanyasi területekre korlátozta a tanyaépítést.

Ez volt korábban

A megyék területrendezési terveiben ugyanis korábban meg kellett határozni a tanyák területek övezetét. Ez most megszűnt, tulajdonképpen az egész országot tanyasították.

Félnek az agglomerációban

A vicc, hogy a tanya fogalmát az u nióban még csak értelmezni sem tudták sokáig, ugyanis eléggé kilógott az Európában ismert települési meghatározások sorából. A főváros környékén amúgy most attól tartanak, hogy beindul az építkezés az agglomerációban ott, ahol eddig nem is lehetett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció