Leállhat a MÁV és a Volán, amennyiben a két vállalatnál bevezetik a kötelező oltást. A szakszervezetek szerint nincs tartalék a rendszerben és amennyiben kiesnek a közlekedésben dolgozó munkatársak, nincs aki pótolja őket. A napokban a rendvédelmisek jelentették be, hogy súlyos létszámhiány lehet a rendőrségnél és a tűzoltóknál, amennyiben kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást.

Leállhat a MÁV és a Volán

“Ha kötelező lesz az oltás, leáll a MÁV, és a Volán is” – ezt a Vasutas Szakszervezet elnöke, és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke mondta az ATV Híradónknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rossz az átoltottság

Meleg János szerint vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak. “Azonban ha ezt szétbontom szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre, akkor ez az arány már rosszabb. Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oldottság sajnos a legrosszabb aránnyal van”.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A Volánnál is rossz a helyzet

A helyzet a Volánnál sem jobb a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint. Dobi István úgy véli, nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a Volán.

Óriási a felháborodás

A szakszervezet elnöke szerint óriási a felháborodás a munkavállalók körében az esetleges kötelezővé tétellel kapcsolatban. “Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk”.

Létszámhiány lehet a rendőrségnél

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a rendőrségnél súlyos létszámhiány lehet a következménye a kötelező koronavírus elleni védőoltás elrendelésének, legalábbis a szakszervezetek szerint.

Most sincs elég rendőr és tűzoltó

„Ha elmennek a kollégák, vagy otthon lesznek egy év fizetés nélküli szabadságon, mert nem dolgozhatnak, akkor ki fogja a munkát elvégezni? Most sincs elég rendőr, nincs elég tűzoltó, még akkor is, ha tagadják” – mondta Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Le fognak szerelni az egyenruhások

A Független Rendőr Szakszervezetnél azt mondják, a kormányzat ezzel kaput nyit azok előtt, akik eddig is szerettek volna leszerelni, de nem tudtak a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt.

Pályaelhagyók lesznek

„Főleg a rendőrkapitányságok járőrszolgálatatai, közrendvédelmi területi munkatársaiban van hiány, és ha ezek a fiatal, vagy középidős kollégák még többen elhagyják a pályát, az még nagyobb problémát okozhat” – mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

November 1-től kötelező az oltás

Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón jelentette be, hogy november 1-jétől a munkáltatók előírhatják munkavállalóik számára a koronavírus elleni védőoltást. A kormány által kiadott rendelet szerint az állami szférában mindenhol kötelező lesz a védőoltás. A pedagógusoknak, a kulturális intézmények dolgozóinak, a közszolgálati tisztviselőknek, a kormányzati szerveknél és a rendvédelemben dolgozóknak is be kell oltatniuk magukat. 

Nem dolgozhatnak az oltatlanok

Azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat, egy év fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt. Önkormányzati cégeknél a polgármester dönt. Az oltási kötelezettség alól orvosi igazolással lehet mentesülni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció