Csütörtökön lépett volna fel a Nemzeti Színházban a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház társulata, de minden férfi megkapta a meghívót, Vidnyánszy Attila szerint katasztrófa, ami történik. Közben, a Wizz Air lemondta az ukrán járatait, Budapest főpolgármestere pedig elítélte a háborút és felkérte a Fővárosi Operatív Törzset, hogy készítsék elő az esetleges menekültek fogadását, a külügyminiszter bejelentette a kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása.

Megtámadták az oroszok Ukrajnát

Oroszország csütörtök reggel megkezdte Ukrajna bombázását, az ukrán kormány kihirdette a hadiállapotot, Kijevből tömegével menekülnek az emberek. Közben Kárpátalján számos magyar is megkapta az ukrán behívót. Ezt is fontos: Putyinnak teljesen elment az esze? Az egész világot megfenyegette: „Aki beavatkozik, történelmi válaszlépéssel kell szembenéznie” – utoljára a 2. világháború idején történt ilyen

Behívót kaptak a színészek

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az Indexnek elmondta: Ma este a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház adná elő a Tótékat a Nemzeti Színházban, de nem fog tudni átjönni a beregszászi társulat, amelynek tagjai közül minden férfi megkapta a behívót. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szerencsétlen nép

A színigazgató hozzátette: „Katasztrófa, ami történik. Nem tudom, hogyan lehet segíteni ezt a szerencsétlen népet, azonkívül, hogy a szolidaritását fejezi ki az ember. Az ukrán elnök azt monda, meg fogják védeni magukat, de azt nyilván nem mondhatja, hogy megadjuk magunkat. Nem tudom, mit kéne csinálni.”

Törölték a Wizz Air járatait

Csütörtökön délelőtt a Wizz Air bejelentette, hogy nem indítanak járatokat Ukrajnába. Mint fogalmaztak: A jelenlegi ukrajnai események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air sajnálattal tájékoztatja ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országban.

Ukrán zászló a budapesti Városházán

Közben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elítélte az orosz agressziót, és kiáll a most támadás alatt lévő ukrán főváros, Kijev mellett. Ezért is rakatta ki az ukrán nemzeti zászlót a Városházára.

Menekülthelyzet

„Sajnos most készülnünk kell arra, hogy a máris sok szenvedést követelő orosz agresszió következményei bennünket is elérnek. Éppen ezért a Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérést, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében.” – írta közösségi-oldalán a főpolgármester.

Sorok a határon

Közben óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál, miután csütörtök reggel Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban.

Hajnalban indult t támadás

Az ukrán hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, erőteljes robbanás volt a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. A nyugati országrészben Zsitomirból jelentettek robbanáskat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

Repülőtereket lőtték

A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben hallottak helybéliek robbanást. Az eddigi jelentések szerint katonai objektumokat és repülőtereket ért támadás. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint Kijevben lakóépületekben is keletkeztek károk, személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Minden irányból támadnak az oroszok

Az ukrán határőrszolgálat azt közölte, hogy az orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadták öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Hadiállapotot rendeltek el

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot Ukrajnában. A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot.

Legrosszabb forgatókönyv

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel közösségi oldalán. Szijjártó Péter élő bejelentkezésében azt mondta: a szomszédságban a legrosszabb forgatókönyv következett be, a háború, amelynek még a legnagyobb és legerősebb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudták az elejét venni. Kiemelte: Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása – hangsúlyozta a tárcavezető.

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció